Občutke veselja so šesti dan svetovnega prvenstva v alpskem smučanju pri Tini Maze zamenjale solze žalosti. Črnjanka se je zavedala, da je v Schladmingu izpustila iz rok sijajno priložnost, da osvoji prvo slovensko smukaško kolajno na svetovnih prvenstvih. Najboljša slovenska smučarka je v petek v superkombinaciji dosegla najhitrejši čas na smuku, proga je bila hitra, kar so si v ekipi Tine Maze želeli. Ko bi morala Korošica v spodnjem, tehnično manj zahtevnem delu, potrditi dobro opravljen posel v zgornjem delu, je storila napako in izgubila hitrost. Zaostanek se je večal, Tina Maze pa je svoj smukaški nastop končala na sedmem mestu. Ženski smuk ni dopuščal niti najmanjše napake, saj se izgubljene hitrosti na nobenem delu ni dalo nadoknaditi.

»Tekma je bila zelo težka. Zelo dolgo sem do svojega nastopa čakala na startu in nisem vedela, kaj se dejansko dogaja. Številni grdi padci so potrdili, da je bila proga zelo zahtevna. Kot vedno sem se poskušala zbrati in napadati. Na progi so se naredile številne grbine, ki jih je bilo nemogoče predvideti in so bile glavni razlog za napako, ko sem zapeljala v luknjo in me je potegnilo nazaj. Po napaki se ni dalo več nadoknaditi zamujenega. To se mi je pripetilo na ključnem delu. Žal mi je zapravljene priložnosti,« je bila razočarana Tina Maze. »Motivacije mi gotovo ne bo zmanjkalo,« je še zatrdila, medtem ko so v ozadju organizatorji na zmagovalni oder klicali najhitrejše tri smukačice. Tedaj se je Tina Maze obrnila, saj so jo prevzela čustva. Solze žalosti so prekrile njen obraz.

Svetovna prvakinja je presenetljivo postala Marion Rolland, ki je tako Francijo po polovici svetovnega prvenstva presenetljivo postavila na mesto najuspešnejše države. Marseljeza se je sicer slišala prvič na prvenstvu, toda Francozi so v Schladmingu po zaslugi Gauthierja de Tessieresa na superveleslalomu in Davida Poissona na smuku osvojili še srebrno in bronasto kolajno, tako da imajo komplet osvojenih kolajn. Tina Maze po treh končnih ženskih disciplinah ostaja najuspešnejša posameznica v Schladmingu, po številu kolajn pa jo je včeraj z bronom ujela Nemka Maria Höfl Riesch (pri moških je dve kolajni osvojil Aksel Lund Svindal). Tudi srebrna smukaška kolajna je bila presenetljiva, saj jo je osvojila Italijanka Nadia Fanchini, ki je bila s startno številko 2 skoraj uro in pol na mestu vodilne smučarke. Ilka Štuhec na 19. in Vanja Brodnik na 25. mestu sta igrali stranski vlogi.

V ekipi Tine Maze v preteklih dneh niso nikoli omenjali težav s kolenom nosilke zlate in srebrne kolajne v Schladmingu. Tudi po smuku je niso obešali niti na najmanjši zvon. »Če Tina ne bi bila sposobna tekmovati, pač ne bi. Res je, da čuti bolečine, ki jih povzroča cista, ko iztegne nogo. Toda zadeve imamo pod nadzorom, saj fizioterapevtka Nežka Poljanšek odlično opravlja svoje delo,« je na to temo odgovoril Andrea Massi. 29-letna smučarka je bolečine v kolenu začutila na kombinacijskem smuku.

»Tina ni stroj in na smuku je naredila napako. Od restavracije do cilja naj bi bil Tinin del, kar je pokazala na kombinacijskem smuku. A tokrat ji tam ni šlo. Bo treba takoj reagirati. Kako? Predvsem v glavi,« je pojasnil Massi in v nadaljevanju priznal, da je morda dan pred dirko naredil napako. »Na takšnem smuku, kot je v Schladmingu, ki ni najzahtevnejši, se lahko zgodi, da Tina malce zaspi. Po navadi pred tekmami v tehničnih disciplinah naredimo trening moči. Morda bi ga morali tudi pred smukom. Težko je sedaj govoriti o tem. Filozofirati znajo vsi, mi pa raje kaj naredimo.«

Kritike avstrijskim smučarjem

Moško smukaško zlato na velikem tekmovanju je od nekdaj najbolj cenjena lovorika. Še posebej v Avstriji, domovini alpskega smučanja. Harti Weirather je nekdaj veljal za izjemnega smukača, ki je dosegel šest zmag svetovnega pokala, enkrat osvojil mali smukaški kristalni globus, med legende avstrijskega smučanja pa se je vpisal, ko je na domačem terenu v Schladmingu postal svetovni prvak 1982. Prvi teden svetovnega prvenstva na avstrijskem Štajerskem smo se lahko na vsakem koraku prepričali, kako močno si Avstrijci želijo dobiti novega Weiratherja. Domačini so naredili vse, kar je v njihovi moči. Avstrijci so edini lahko trenirali na Planaiu, tudi med prvenstvom so igrali igrice na meji dovoljenega, o katerih smo poročali. Izkazalo se je, da avstrijski smukači niso bili kos pritisku. Ostali so brez kolajne. Junak je postal Norvežan Aksel Lund Svindal, velemojster velikih tekmovanj.

»Imamo odlične športnike, a nimamo zvezd, ki so dolga leta krasila avstrijsko moško smučanje. Zakaj moški smukači niso osvojili kolajne na smuku že od leta 2005 (Michael Walchhofer je bil v Bormiu tretji – op. p.), je vprašanje, ki si ga bo morala zastaviti stroka. Mi bomo ves čas na to opozarjali, ker je tudi to naše delo,« so zapisali v Kleine Zeitung in dodali, da bodo morale avstrijsko čast na svetovnem prvenstvu reševati ženske in Marcel Hirscher. Ženska podpora je bila včeraj klavrna, saj je bila najboljša Avstrijka na osmem mestu Andrea Fischbacher. Smučarska velesila je po petih preizkušnjah SP osvojila le eno bronasto kolajno in se znašla pod velikim plazom kritik.

Kritike na račun pijančevanja v Schladmingu pa dajemo vsi, ki kadar koli zapustimo prostore tiskovnega središča. Sobotni prizori v središču mesta in njegovi okolici so bili težko predstavljivi. Na tisoče povsem pijanih obiskovalcev je komaj hodilo, uriniralo po cestah, padalo po tleh, bruhalo. Nekateri med njimi so sicer zdržali na nogah do osme ure zvečer, ko se je na mestu podelitve kolajn začel koncert Kevina Costnerja. Na njem se je na tisoče poslušalcev lahko prepričalo, da se hollywoodski zvezdnik bolje znajde na velikih platnih. Dogajanje v Schladmingu je vse dneve zelo pestro. V petek je imela denimo po razglasitvi ženskih superkombinacijskih kolajn koncert skupina Nazareth. Bojda tudi ta koncert ni najbolje uspel. Vsaj po besedah bolgarskega televizijskega reporterja, ki nam je dejal, da je bil pred tremi leti na koncertu te skupine v Sofiji, ki ga milo napisano ni navdušil. A v Schladmingu je ugotovil, da je bil sofijski veliko boljši.