"Proga je bila takšna, kot sem si jo želel, ledena, trda, zahtevna, vendar pa izvedba ni bila prava. Napaka spada k igri, Tina ni stroj in danes je zgrešila," je bil po tekmi kratek komentar Andree Massija, italijanskega stratega dvojnega slovenskega uspeha na SP v Schladmingu.

Mazejeva je napako, ki jo je verjetno stala kolajne, storila ob večjem S-zavoju, ko jo je odneslo iz idealne linije, izgubljene hitrosti pa v nekoliko položnejšem delu s prehodom v poševni smuk ni več mogla nadoknaditi. Še pred tem odsekom je bila na merjenju tretjega vmesnega časa četrta, a po napaki je bilo sanj o smukaški kolajni v Schladmingu hitro konec.

»Tino takšni smuki nekoliko uspavajo«

"Napaka na ravnini ji je odnesla vse, imela je premajhno hitrost, ko je vstopila v 'traverzo'. Prav od 'restavracije' je bil tehnični Tinin del, vendar pa je Nadia (Fanchini) prav tam smučala zelo dobro. Tina bi lahko tam smučala še boljše, ni ji uspelo in zdaj bomo morali nemudoma odreagirati ter popraviti, kar je šlo narobe," je Massi natanko vedel odgovor, kje so se skrivale največje pasti na strmini.

"Večkrat sem že dobil občutek, da Tino smuki, ki zanjo očitno niso fizično tako zahtevni, nekoliko uspavajo. Mogoče bi zato morali včeraj narediti vadbo, ki jo ponavadi Tina dela pred nastopi v tehničnih disciplinah, da bi z njo dvignili raven absolutne moči. Mogoče sem v tem zgrešil. Zdaj je zelo lahko in obenem težko govoriti, saj filozofirati znajo vsi, mi pa ne filozofiramo," je kondicijski trener Tine Maze premleval, kaj je šlo narobe.

Počitek je za turiste, ne za športnike

Do naslednje posamične ženske tekme na prvenstvu zeva v programu tridnevna vrzel, ki pa jo v šampionski ekipi nameravajo zelo dobro izkoristiti. "Počitek je za turiste, poškodovane, bolnico Franjo in tako dalje, to je šport, tu ni nobenega počitka. V tem času se bomo posvetili kondicijski vadbi, tehničnemu treningu in smučanju na prosto," napoveduje Massi.

Bo Tina kot prva ubranila naslov?

Na četrtkovi tekmi bo Mazejeva v nehvaležni vlogi branilke naslova svetovne prvakinje v veleslalomu. V petih že izpeljanih preizkušnjah v Schladmingu, superveleslalomu, smuku in ženski superkombinaciji, namreč branilcem naslovov ni uspelo ponoviti uspeha s SP 2011 v Garmisch-Partenkirchnu. Slednjega dejstva se dobro zaveda tudi trener: "Vsi tisti, ki so branili zlato kolajno, nisi bili tako uspešni. Pozabite na to, to sodi v novinarske zapise, kar pa v športu ne pride v poštev. Tu se vse 'resetira' na novo. Tina je zmagala v superveleslalomu, v kombinaciji je bila druga, v smuku se ji ni posrečilo. Veleslalomska tekma bo zelo zahtevna. Treba bo biti brutalno močan, brutalno osredotočen, veleslalom bo kombinacija fizične moči in tehnike. Tina ima oboje. Bo zelo zahtevna tekma, če bo Tina dala vse od sebe, lahko zmaga, če ne, bo zadaj. Če bo Tina odreagirala, kot jo poznam, bo 'našpičena' na startu in bo izhodišče pravo."

Favoritov ni

"Izraz favoritinja ne obstaja, razen za novinarje. Italijanka Daniela Ceccarelli je presenetljivo osvojila zlato kolajno v superveleslalomu na zimskih olimpijskih igrah leta 2002 v Salt Lake Cityju, potem pa ni zmagala nikoli več v karieri. To je svetovno prvenstvo, kar je treba upoštevati pri vseh napovedih," je ob tem še opozoril Massi.

Nepredvidljivost športa se je še enkrat izkazala na današnjem smuku, ko je zlato kolajno vzela FrancozinjaMarion Rolland, kar je njena prva zlata kolajna na največjih tekmovanjih, druga je bila Italijanka Nadia Fanchini, ki prav tako ni sodila v ožji krog favoritinj, čeprav je že pred Schladmingom enkrat stala na stopničkah na SP v Val d'Iseru, med velikimi favoritinjami je bila Nemka Maria Höfl Riesch "šele" tretja.