Že stari zajci so vedeli, vegetarijanci pa še zlasti, da je korenje poleg sladkastega okusa polno imenitnih vitaminov, dobrih za oči in kožo ter še kaj. Seveda tudi za zajce same. Domač zajec, ki je vse svoje kratko življenje dobro preskrbljen s korenjem in peteršiljem ter ju brezskrbno zoba na livadi, se bo tudi pozneje v loncu izjemno izkazal s svojim okusom. Tako pač je in tu se ni kaj sprenevedati. Med korenjem in peteršiljem živi še njun sorodnik pastinak, ki ga boste v naših trgovinah žal našli le s težavo, naši severni in zahodni sosedje (kaj šele njihovi zahodni sosedje Francozi) pa se v boljših kuhinjah z njim skorajda obmetavajo, na vso moč ga cenijo tudi najboljši kuharski mojstri.

Gre za svetlo rumene korene, podobne peteršilju in z okusom bolj proti korenčku. Korenček je tudi bistvena sestavina za jed po današnjem receptu. Okusnejši korenček in več ko ga bo, boljša bo juha. Kdor mesa ne mara, ne sme ali noče, lahko zajca, piščanca ali tele pusti na livadi, krepčilna juha, ki zaleže proti zimskim prehladom, bo kljub temu več kot prima!

Krepčilna korenjeva juha

Potrebujemo: pol kilograma čistega mesa (piščančjega, zajčjega, telečjega), 800 g korenja, 200 g korenine peteršilja (če se nam v rokah po naključju znajde še kakšen pastinak, v lonec z njim!), 3 srednje velike krompirje, 200 g gomolja zelene, 1 kolerabo, pest graha (zamrznjenega ali iz pločevinke, v sezoni pa svežega), en por ali čebulo, 4 stroke česna, šopek peteršilja, tri žlice dvojnega paradižnikovega koncentrata, lovorjev list, nekaj lističev žajblja, morsko sol, ščep sveže zmletega popra.

Priprava: Meso narežemo na kocke kot za golaž, če uporabimo denimo piščančje ali zajčje bedro, pustimo celo. Damo ga v velik lonec, do polovice napolnjen z vodo, dodamo lovorjev list in žajbelj ter pristavimo. Če uporabimo teletino, počakamo, da voda zavre in se meso nekoliko skuha, v primeru piščančjega ali zajčjega mesa pa lahko takoj začnemo dodajati ostale sestavine. Korenje in peteršilj operemo, olupimo in oboje narežemo na kolobarje ter stresemo v lonec. Na kolobarje narežemo tudi opran por, če namesto tega uporabimo čebulo, pa jo samo očistimo in olupimo ter dodamo v lonec. Dodamo olupljene in prepolovljene stroke česna. Če uporabimo zamrznjen grah, ga dodamo takoj, v primeru pločevinke pa tik pred koncem kuhanja. Gomolja kolerabe in zelene očistimo, operemo in olupimo ter narežemo na drobne kocke in stresemo v lonec. Na podobno velike kose narežemo tudi krompir in ga dodamo. Prilijemo toliko tople vode, da sega skoraj do roba lonca. Ko zavre, dodamo polovico sesekljanega šopka peteršilja. Kuhamo 15 minut, nato dodamo paradižnikovo mezgo, premešamo in kuhamo tako dolgo, da se meso in ostale sestavine zmehčajo. Solimo in popramo po okusu ter dodamo preostanek sesekljanega peteršilja in premešamo. Kuhamo še nekaj minut, nato odstavimo ter odstranimo lovor in žajbelj. Postrežemo z dobrim kruhom kot samostojno jed, brez kruha pa namesto klasične goveje juhe kot predjed pri (nedeljskem) kosilu.