Schladming je prvi dan svetovnega prvenstva v alpskem smučanju, ko je bila na sporedu slavnostna otvoritev, pokazal svoj nepredvidljivi vremenski obraz. V dopoldanskem času je vladal prometni kaos, ki ga je povzročilo močno sneženje. Popoldan se je zaradi visokih temperatur sneg spremenil v dež. Vsi tisti, ki smo nastanjeni v hribih nad mondenim središčem, smo bili deležni velike doze adrenalina, da smo se prebili do prenočišča. Prepričali smo se, da bo treba naslednja dva tedna uporabljati javna prevozna sredstva ter za prevoze do doline porabiti več časa.

Razlogov, da lahko slovenska reprezentanca optimistično pričakuje končni izkupiček, je ogromno. Vsi izhajajo iz naslova Tine Maze, daleč najboljše alpske smučarke v tej sezoni, ki poleg tega, da prepričljivo vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala, je prav v vseh petih disciplinah uvrščena med prvo trojico. V veleslalomu si je Korošica že zagotovila mali kristalni globus, vodi še v superveleslalomu in superkombinaciji, je druga v slalomu in tretja v smuku. 29-letna alpska smučarka ima številne razloge, da v Schladmingu smuča neobremenjeno. V svoji zbirki že ima tri kolajne s svetovnih prvenstev (zlato in dve srebrni). Na generalkah pred Schladmingom v St. Antonu, Cortini d'Ampezzo in Mariboru je nizala vrhunske uvrstitve v vseh disciplinah. Pridobila si je zaupanje največjih tekmic, ki napovedujejo, da jih ne bi presenetilo, če bi Tina Maze na avstrijskem Štajerskem osvojila vseh pet možnih kolajn, kar je doslej uspelo zgolj Norvežanu Lasseju Kjusu. Tudi slovenski mejniki so postavljeni visoko, saj se je Mateja Svet s SP v Crans Montani leta 1987 domov vrnila s tremi kolajnami, dvema bronastima in srebrno.

Poleg najuspešnejše slovenske smučarke se bo v Schladmingu predstavilo še 20 slovenskih smučarjev in smučark. Nekateri med njimi so slovenski javnosti anonimneži, številni stari znanci tekem svetovnega pokala. Pogled na njihove uvrstitve v tej sezoni ne vliva optimizma v boju za najvišja mesta. Je pa mogoče pričakovati kakšno vidnejšo uvrstitev. Andrej Šporn je predlani v Garmisch-Partenkirchnu s šestim mestom v smuku pokazal, da je lahko hiter na tekmah najvišjega ranga. Kranjskogorčan je bil v tej sezoni zelo hiter na zadnjih dveh preizkušnjah v Wengnu in Kitzbühlu, kjer je bil sicer po četrtem mestu zaradi nepravilne opreme diskvalificiran. Rok Perko se je v Val Gardeni prvič v karieri uvrstil na zmagovalni oder. To so uvrstitve, ki bodo v soboto na moškem smuku dvigale slovenski apetit, čeprav se je prejšnji teden od aktivne športne poti poslovil pionir slovenskih uspehov v hitrih disciplinah Andrej Jerman. Od drugih slovenskih alpskih smučarjev kaže izpostaviti še Ano Drev v veleslalomu, ki je bila v tej sezoni že članica elitne deseterice, a je v zadnjem času v slabi formi, in Ilko Štuhec, ki bo v Schladmingu tekmovala na svojem prvem članskem SP. Trofejna Mariborčanka je v mlajših kategorijah pokazala, da se na največjih prvenstvih lahko dobro znajde.

Tina Maze se je včeraj, ko je popoldan prišla v tiskovno središče po čelado glavnega sponzorja, pokazala v poliglotski luči. Na vprašanja več kot stotnije novinarjev je odgovarjala v slovenskem, hrvaškem, nemškem, italijanskem in angleškem jeziku. »V Mariboru mi je bilo težko. Ko te pride bodrit 20.000 gledalcev in vsi od tebe pričakujejo zmago, ni lahko. Lahko rečem, da je bilo to nekaj najtežjega, kar sem doslej doživela v karieri. Ponosna sem na to, kar mi je uspelo pred domačimi gledalci. V Schladmingu mi ne bo nič lažje. A dobro vem, kako se spopasti s pritiskom. Novinarji lepo čarate napetost. Prijetna je ta pozornost. Dejstvo pa je, da sem po Moskvi potrebovala nekaj dni počitka. Sedaj se napetost dviguje,« je odgovarjala Črnjanka ter o ciljih v Schladmingu povedala: »Ponosna bom na dve osvojeni kolajni. Dve zlati bi bili več, kot si želim. Alberto Tomba je nekoč rekel, da ne moreš osvojiti treh kolajn, če prej ne dveh.«

»Čelada, ki jo bom nosila v Schladmingu, je nekaj posebnega. Prikazuje mojo zgodbo. Z mikrofonom, slovensko zastavo, majico z napisom Not your business, ki je zaznamovala del lanske sezone. Smučanje jemljem kot umetnost, melodijo. Čelada je vsekakor nekaj posebnega, unikatnega,« je še povedala Črnjanka, ki bo šla danes na progo kot 18., Ilka Štuhec pa bo nosila startno številko 4.