Še v sredo je podžupan Milan Mikl trmasto vztrajal pri napovedi, da bo podpisal občinski akt, s katerim bi se v mestni upravi dokončno ustoličila in za nedoločen čas zaposlila tako imenovana kadrovska hobotnica Franca Kanglerja. Včeraj pa je Mikl javnost presenetil z izjavo za javnost, v kateri je trdil, da akta o sistematizaciji ne bo podpisal, češ da si želi doseči dogovor s socialnimi partnerji.

Ko je Mikl to govoril, se je Goran Rajić, predsednik izvršnega odbora organizacije sindikata delavcev uprave Mestne občine Maribor, že pripravljal, da bo javnosti predstavil svoje poglede na sporni Miklov podpis in je nameraval tudi pojasniti, kako bodo ukrepali zoper to potezo. Šele od novinarjev je izvedel za preobrat v ravnanju mestne uprave. Kanglerjev podžupan je včeraj skušal utemeljiti upravičenost predlaganega akta tudi z argumentom, da se z njim zdaj strinjajo vsi direktorji občinskih uradov. Rajić pa je razkril dejanski razlog nenadnega zadovoljstva teh vodstvenih kadrov. »Po novem bi vsi direktorji, od prvega do zadnjega, napredovali na položaj sekretarjev, kar je najvišji možni naziv,« je razložil. »Upam si trditi, da gre za kupovanje ljudi in me niti ne čudi, da podpirajo to spremembo, ki jim izboljša plačo za 500 evrov neto.« Po novem bi bilo na občini 18 sekretarjev in 38 podsekretarjev. Za primerjavo: v času župana Borisa Soviča so bili na občini le trije sekretarji in deset podsekretarjev. Ko je Kangler 6. decembra napovedal svoj odstop, se je nemudoma odzvala komisija za preprečevanje korupcije in napovedala, da bo budno spremljala vse kadrovske poteze na občini. Bojazen ekipe Gorana Klemenčiča je bila upravičena, saj je Kangler dejansko odstopil šele na silvestrovo, v vmesnem času pa se je ekspresno lotil kadrovskega pospravljanja in urejanja zaposlitev za svoje oprode. Med drugim bi najmanj 20 zaposlenim delovna mesta prekvalificirali v višji naziv, kar ne pomeni nič drugega kot prikrito napredovanje in zlorabo sistematizacije, je prepričan Rajić.

Sindikatu je tedaj tik pred zdajci uspelo zavreti sprejetje spornega akta, vendar Kanglerjevi sodelavci očitno ne odnehajo, čeprav je Mikl včeraj napovedal, da v prihodnjih 15 dneh pričakuje sklenitev dogovora s sindikatom. »Ko bomo od občine prejeli gradivo, ki ni papirnata solata, iz katere ni mogoče razbrati ničesar, ga bomo preučili in podali svoje pripombe. Ne bomo pa pristali na vsiljeno usklajevanje rešitev, s katerimi sploh niso ustrezno seznanjeni,« je napovedal Rajić.

Sindikalist je opozoril na nehigieničnost okoliščine, po kateri kadrovske postopke vodi podžupan, ki zgolj nadomešča odstopljenega župana do marčevskih volitev. »Svetovali smo mu, naj preneha to blamažo in naj sistematizacijo prepusti novoizvoljenemu županu.« Če pa se bo Mikl podpisal pod akt, bo sindikat uporabil vsa pravna sredstva za izpodbijanja tega dokumenta. Med drugim bodo vložili kolektivni delovni spor na pristojnem sodišču.