Z Lotusovo predstavitvijo dirkalnika E21 se je včeraj tudi uradno začela nova sezona v najelitnejšem dirkalnem športu. V prihodnjih dneh bodo sledile predstavitve ostalih moštev, kmalu pa se bodo dirkači odpravili tudi na prva testiranja. Prva dirka sezone bo 1. marca v Melbournu.

Lotus na včerajšnji predstavitvi ni presenetil. Dirkača sta ista kot lani, tudi novi drikalnik E21 pa je vsaj po zunanjosti in barvah precej podoben lanskemu predhodniku. A glede na dobre rezultate v preteklem letu, to morda niti ni presenetljivo.

Glede dirkanja v letu 2013 je optimističen tudi glavni adut moštva iz Enstona, hladni Finec Kimi Räikkönen, ki je lani dirkal zelo konstantno in na vseh dirkah razen ene prišel do točk, veselil pa se je tudi ene zmage. V skupni razvrstitvi dirkačev je bil skoraj do samega konca prvenstva v igri za naslov prvaka, na koncu pa je bil s tretjim mestom povsem zadovoljen. Letos pa bi rad storil korak naprej.

»Že lani smo imeli dober dirkalnik, a vsi se trudimo, da bi bil novi še boljši. Tudi sam bom moštvu pomagal, da bi pripravili kar se da hiter avto, potem pa bomo v Melbournu dobili prve odgovore na to, kako uspešni smo bili. A od tam bo sezona še dolga. Leto 2012 je bil dober začetek našega sodelovanja, sedaj pa poglejmo, česa smo zmožni v letu 2013,« razmišlja Räikkönen.

Kimi Lotusu pripisuje dobre možnosti celo v boju za konstruktorski naslov: »Že ob delu z osebjem moštva Lotus mi je hitro postalo jasno, da so pravi tekmovalci, ki so v preteklosti že osvajali prvenstva. V lanski sezoni sem spoznal, da v sodelovanju z njimi naslovi prvaka sploh niso nedosegljivi. Seveda je konkurenca zelo huda in vsa ostala moštva si prav tako zelo želijo zmag, a ta ekipa je v preteklosti že premagala vse ostale in ni razloga, da ji ne bi uspelo tega ponoviti.«

Še vedno zaupajo Grosjeanu

Lotus je lani v konstruktorski razvrstitvi končal na četrtem mestu, letos pa je šef ekipe Eric Boullier za cilj postavil preboj med najboljše tri. A vsi v moštvu se zavedajo, da bo za dosego cilja potreben predvsem boljši doprinos točk Grosjeana, ki je lani vse prevečkrat dirko končal z odstopom.

»Še vedno zaupamo Romainu. Verjamemo, da ima veliko potenciala, da postane dober dirkač, ki bo redno prinašal točke. Dober je na kvalifikacijah in tudi dirkati zna zelo dobro, kar je pokazal v preteklosti, ko je postal prvak v vseh kategorijah, kjer je dirkal, zato ne vidim razloga, da ne bi bil dober tudi v formuli ena. Seveda mora dirkati tudi za ekipo. Letos si želimo uvrstitve med najboljše tri, zato bomo potrebovali veliko točk od obeh dirkačev,« je včeraj dejal Boullier.