Primer je prijavilo 15 posameznic in navedlo, da je šlo pri maltretiranju za udarce z roko v obraz in pretepanje po telesu z bambusovimi palicami, podobnimi kot jih pozna borilna veščina kendo. Japonski olimpijski komite je že sprožil preiskavo, pri kateri bo v izdatno pomoč Japonska judo zveza.

"Obveščeni smo bili, da je gospod Sonoda morda fizično ustrahoval judoistke. Obtožbe smo vzeli zelo resno, zaslišali obe strani in ugotovili, da so te po večini resnične,“ je na novinarski konferenci priznal predsednik Japonske judo zveze Koši Onozava.

Sonoda ni zanikal dejanj in je dejal: "Do zdaj sem uporabljal metode, za katere sem menil, da so primerne, a bom zdaj razmislil o dejanjih, ki jih je potrebno spremeniti," je dejal Sonoda.

Japonska izbrana vrsta se je iz Londona vrnila s po eno zlato, srebrno in bronasto kolajno, kar je precej pod dosežkom iz Pekinga 2008.

Zakon na Japonskem iz leta 1947 prepoveduje telesno kaznovanje, vendar pa peščica tistih, ki ga izvaja, zaenkrat ni deležna sankcij.