Prejšnjo sredo sta na ljubljanskem gradu nastopila za mnoge najboljša slovenska kuharja – kobariška mojstrica Ana Roš in zamejska legenda Joško Sirk. Pomagala sta jima Damjan Fink in Alessandro Gavagna. Šlo je za prvo zgodbo v seriji Umetnost revne kuhinje, s katero bo Roševa v naslednjih mesecih poskušala dokazati, da je mogoče tudi s poceni sestavinami pripraviti izvrstne jedi. V grajski gostilni se je zbralo več kot sto gostov, ki jih je zanimalo, kaj imata ponuditi Hiša Franko in Gostilna La Subida. Na grajskem dvorišču so na živem ognju kuhali polento in ponudili žganje, potem pa so sledile klobase, okisano zelje, goriška vrtnica, sardoni, testenine, goska, sorbet iz kisa rebule in sladka kombinacija kislega mleka. Vmes so točili Krapeževa vina. Naslednje srečanje je zapovedano v torek, 5. februarja, ob pol osmih zvečer, ko pride na grad »pomagat« za mnoge najboljši hrvaški kuhar Dino Galvagno iz zagrebške gostilne Prasac.
Kulinarične novice: sreda, 30. januarja 2013
V finalnem izboru druge S kuharske akademYe so v restavraciji Dama v Ajdovščini izbrali 13 mladih kandidatov, ki bodo v ponedeljek, 4. februarja, začeli šestmesečno kuharsko usposabljanje. Kuharska akademija poteka v sklopu S projecta – projekta socialnega podjetništva – katerega glavni namen je ustvarjati priložnosti za mlade iz socialno ogroženega okolja. Lansko prvo akademijo je uspešno končalo pet kandidatov. Pri izbiri letošnjih kandidatov sta ekipi S projecta priskočila na pomoč tudi Danny McCubbin, ambasador fundacije Better Food Jamieja Oliverja, in Joe Gray, mlad in uspešen kuhar, ki je svojo kuharsko pot začel prav v izobraževanju Fifteen, ki ga omenjena fundacija izvaja v Londonu.

Na ljubljanskem gradu so začeli serijo dogodkov Umetnost revne kuhinje, na katerih bo poskušala Ana Roš z gosti dokazati, da je mogoče tudi s poceni sestavinami pripraviti izvrstne jedi. (Foto: Laura Lajh)