Od spomladi naprej bodo Američani pili prestižno slovensko vodko, ki se bo prodajala pod blagovno znamko Slovenia vodka, narejena pa bo – iz ajde. Projekt je razvilo newyorško podjetje Good Voda LLC (solastnik je tudi Slovenec Emil Gaspari) v sodelovanju z ajdovskim Fructalom in Steklarno Hrastnik. Osnovno idejo, da bi bila vodka iz ajde, pa je dodal etnolog dr. Janez Bogataj. Projekt so sicer začeli razvijati leta 2009, ko je Slovenijo obiskal priznani ameriški kuhar in lastnik štirih restavracij v New Yorku Peter Xaviar Kelly. Slovenia vodka bo v ZDA na voljo tudi v trgovinah in barih, vendar jo bodo najprej ponudili v izbranih vrhunskih restavracijah, kjer bodo kuharjem predstavili tudi vsestranskost uporabe izdelka pri kuhanju.
Kulinarične novice: sreda, 23. januar 2013
Na ljubljanskem gradu se bo nocoj zgodil prvi v nizu kulinaričnih večerov z naslovom Umetnost revne kuhinje, na katerih bodo domači in tuji kuharski mojstri ustvarjali vrhunske jedi iz »revnih«, a kakovostnih sestavin. Pobudnica večerov, ki se bodo vsako drugo sredo odvijali v restavraciji Na gradu, je Ana Roš iz kobariške Hiše Franko. Inspiracijo za tokratni kuharski izziv je našla v ekonomski krizi, ko je treba počistiti z vsem, kar je odveč, ter se vrniti k bistvu. Na otvoritvenem večeru bosta Roševa in Damjan Fink gostila Joška Sirka in Alessandra Gavagno, z Michelinovo zvezdico nagrajenega mojstra iz gostilne La Subida z italijanske strani Goriških brd. Vinar večera bo Martin Krapež iz Vipavske doline. Za prisostvovanje kulinaričnemu spektaklu so obvezne rezervacije, in sicer na leon@nagradu.si ali po telefonu na številko 08 205 1930.

Pobudnica večerov Umetnost revne kuhinje, ki se bodo vsako drugo sredo dogajali v restavraciji Na gradu, je Ana Roš iz kobariške Hiše Franko. (foto: Tomaž Zajelšnik)