Zadnje mesto v finalu si je danes, v še preostalem dvoboju v posamični konkurenci, priboril tretji nosilec Andy Murray. Po natanko štirih urah je premagal drugega nosilca Švicarja Rogerja Federerja s 3:2 v nizih. Murray je bil od Federerja boljši s 6:4, 6:7 (5), 6:3, 6:7 (2), 6:2. Že v petek je prvi nosilec in branilec naslova Đoković premagal Španca Davida Ferrerja s 6:2, 6:2 in 6:1. V ženski konkurenci se bo za naslov Azarenka merila s Kitajko Na Li.

Murray je Federerja na turnirjih za grand slam premagal prvič ter se tretjič v karieri uvrstil v finale OP Avstralije. "Proti njemu je vedno težko, še posebej na grand slamih, kjer igra najboljši tenis. Ko sem serviral za zmago v četrtem nizu, je odigral nekaj neverjetnih udarcev. V podaljšanih igrah nisem igral dobro. Težko je, ko serviraš za mesto v finalu, nekaj minut pozneje pa si že v petem nizu," je povedal Murray, ki je Švicarja premagal 11. v njunih skupno 20 dvobojih.

Škot je po osvojeni olimpijski zlati kolajni v Londonu v življenjski formi. V finalu se bo v nedeljo pomeril z Đokovićem, s katerim sta igrala za naslov že na zadnjem grand slam turnirju v New Yorku, kjer je svoj prvi veliki turnir dobil prav Škot. Za drugi grand slam pa se bo moral zelo potruditi proti Đokoviću, ki je v izjemni telesni pripravljenosti. Po peturnem četrtfinalnem maratonu proti Švicarju Stanislasu Wawrinki si je čudežno povrnil moči in rutinirano, v najboljši predstavi na letošnjem turnirju, v treh nizih odpravil Španca Davida Ferrerja ter s tem napovedal, da ne bo zlahka prepustil avstralske krone. Prav vzdržljivost bi Đokoviću lahko prinesla ključno prednost za četrto zvezdico na turnirju v Melbournu, kjer je slavil v letih 2008, 2011 in 2012. Za zadnji naslov je premagal Španca Rafaela Nadala po najdaljšem finalu v zgodovini turnirja.

"Spored prvenstva mi je bolj pisan na kožo kot lani, saj mi zelo ustreza dodaten dan za regeneracijo. Lani me je po peturnem polfinalu čakal skoraj šesturni maraton z Nadalom, tokrat ni tako, saj sem doslej svoj najdaljši dvoboj na tem turnirju prestal že v četrtem krogu. Upam, da sem najtežje dvoboje že opravil. V tem trenutku se počutim vrhunsko in menim, da lahko na igrišču pokažem prav vse," je bil v vrhunsko formo pred dvobojem z Murrayjem stoodstotno prepričan zelo samozavestni prvi teniški lopar sveta.

"Đoković igra na tem turnirju svoj najboljši tenis in to prav na prizorišču, kjer je bil doslej najbolj uspešen," se moči tekmeca zaveda Murray. Da je Đoković izrazit favorit, je prepričan tudi Federer: "Nisem razočaran s prikazanim na turnirju, dokazal sem, da sem še vedno v formi in da je moj tenis konkurenčen, zato me pred nadaljevanjem sezone prevevajo dobri občutki. Andy je bil za malenkost boljši in je znal dobro izkoristiti svoje priložnosti, imel je tudi dober servis. Mogoče sem bil še nekoliko pod vtisom težkega četrtfinalnega obračuna s Tsongajem, kar pa ne more biti izgovor. Andy igra veliko bolj samozavestno in manj živčno po zmagah na OI in na US opnu. Kljub temu pa mislim, da je Novak favorit v finalu."