Medtem je Blaž Kavčič s trenerjem Blažem Trupejem že odpotoval iz Avstralije v Dubaj, kjer bosta teden dni trenirala, tudi za reprezentančni nastop v Davisovem pokalu, ki ga Slovenija igra v gosteh pri Poljakih. Pred odhodom iz Melbourna pa je imel Blaž tiskovno konferenco v angleškem in slovenskem jeziku, kajti vsi so hoteli iz prve roke izvedeti, kako je videti vročinski šok po petih urah igranja pri 40 stopinjah Celzija.

»Da sem pil premalo, ne bo držalo, saj so izračunali, da sem ves čas dogajanja dvoboja, od priprav v garderobi do zadnje točke, spil okoli 17 litrov tekočine, v glavnem vode in nekaj energijskih napitkov. Pol zadnjega niza sem odigral v stanju, ko se mi je zdelo, da se vse skupaj ne dogaja meni. Vedel sem samo, da moram zmagati, celo gibanje rezultata sem spremljal le približno,« je dejal Blaž Kavčič. Spregovoril je tudi o tem, ali je zmaga sprožila olajšanje in bolečine: »Ko sem prišel sam v garderobo, sem se enostavno ulegel na tla, kajti krči so me grabili po vsem telesu. Kakor koli sem se obrnil in si skušal pomagati, je bilo samo še huje. Sprva nihče ni vedel, kako bi mi pomagali. Šele zdravniki so me z injekcijo rešili bolečin. Na bolniški postelji sem potem v nekem omotičnem stanju ležal dve uri, potem pa so me odpeljali v hotel, kjer sem brez prekinitve spal deset ur. Sem pa ves čas vedel, kaj se dogaja, zavesti nisem izgubil niti za sekundo.«

Pestro je bilo tudi naslednje jutro. »Še enkrat sem podoživel, kar se je zgodilo, potem sem se začel počasi sestavljati. S trenerjem sva šla celo na igrišče, kjer pa nisem zmogel več kot petnajst minut držati loparja v rokah,« je rekel Kavčič, ki je proti J. W. Tsongi vseeno zaigral: »Moral sem na igrišče, saj sem prvič igral tretji krog turnirja za grand slam. Jasno pa je bilo, da bi se s Tsongo kosal samo v primeru, če bi igral svoj najboljši tenis v življenju. Toda glava je bila težka, noge niso hotele k žogi, arena Margaret Court je bila prepolna, vznemirjenje hudo, toda pokazal sem lahko največ, kar sem v danih okoliščinah lahko. Ne bi rad še ene vročinske izkušnje, tretji krog turnirja za grand slam ali kakšnega drugega turnirja pa bom skušal ponoviti še večkrat!«

Zanimivo pa je, da se je o vročini na igrišču razgovoril tudi proslavljeni teniški as (osvojil je štiri turnirje za grand slam) Jim Courier, ki je pri osemnajstih letih prvič igral v Avstraliji tudi na izjemno vroč dan. Vseeno pa zadnjih štiriindvajset let vsak januar prihaja v Melbourne. Najprej seveda kot igralec, zdaj pa kot komentator tenisa na Kanalu 7, na osrednjem igrišču arene Rod Laver pa takoj po dvoboju vodi pogovor z zmagovalko ali zmagovalcem.

Avstralski lokalni favorit, sicer talentirani Bernard Tomić, ki je po velikih napovedih dobil od Rogerja Federerja hladen tuš v treh nizih, pa je moral pogoltniti tudi Švicarjev vzgojni podatek. Tako mimogrede mu je Federer navrgel podatek, da so Nadal, Djoković in on od zadnjih 38 turnirjev za grand slam pobrali 33 zmag. Ni pa povedal, da jih je on osvojil 17, Španec 11 in Srb 5.