Minister Žiga Turk je minuli četrtek na generalni sekretariat vlade, ki ga vodi Božo Predalič, naslovil pismo s pripombami k predlogu sklepa vlade o koledarju državnih proslav za leto 2013, saj je ugotovil, da so pozabili na 8. februar.

Ukom brez komentarja »zadrege«

Turkovo pripombo so očitno upoštevali, saj je vlada včeraj na koledar državnih proslav – ob dnevu državnosti ter dnevu samostojnosti in enotnosti – umestila še slovenski kulturni praznik. »Vesel, da bo Prešernova proslava imela status državne proslave,« je Turk včeraj popoldne zapisal na twitterju. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) so nam razloge za Turkov predlog pojasnili z besedami, da mora biti ta praznik obeležen na »najvišjem možnem rangu«.

»Zadrega prihaja od tod, da je proslava v zakonu obravnavana samostojno, da ima posebno proračunsko postavko in da je ostala v okviru proračuna ministrstva, pristojnega za kulturo, za ostale pa poskrbi generalni sekretariat,« so dejali na MIZKŠ. Komentar »zadrege« smo skušali pridobiti tudi na Uradu vlade za komuniciranje (Ukom). A brez uspeha.

Spomnimo: vlada je na seji 22. marca lani sklenila, da bo zaradi varčevanja organizirala (in financirala) le dve državni proslavi, ob dnevu državnosti in dnevu samostojnosti in enotnosti. Tako sta z urnika izpadli proslavi ob dnevu boja proti okupatorju in dnevu reformacije. Ker je bila proslava ob kulturnem prazniku izvedena približno mesec dni in pol pred vladno odločitvijo, gre sklepati, da so na generalnem sekretariatu preprosto »kopirali« lanski popravljeni koledar državnih proslav.

20.000 evrov cenejša proslava

Podrobnosti o programu in nastopajočih na letošnji proslavi nam na Ukomu trinajst dni pred slovenskim kulturnim praznikom niso želeli izdati, so bili pa bolj zgovorni na MIZKŠ. Proslava, ki bo kot običajno na predvečer kulturnega praznika v Cankarjevem domu, bo od lanske (zanjo so odšteli 57.000 evrov) cenejša 20.000 evrov.

Lanski 8. februar je zaradi ukinitve samostojnega ministrstva za kulturo bolj kot državna proslava zaznamoval protest kulturnikov. Pred vhodom v Cankarjev dom so kulturniki takrat »bodočega« ministra Turka pričakali z žvižgi, padale so težke besede. Kaže, da brez civilne družbe ne bo šlo niti letos. Po skorajšnji »ukinitvi« letošnje proslave ob slovenskem kulturnem prazniku bodo tega ljudje proslavili na tretji vseslovenski ljudski vstaji.