»Sindikat vojakov Slovenije ostro protestira zaradi provokacij vlade o nižanju plač pripadnikom Slovenske vojske z nižanjem skupne mase plač za javni sektor. Vlada je pri delovanju dolžna spoštovati, kar je predpisano z ustavo in zakonodajo ter spoštovati dogovorjeno v kolektivnih pogodbah. Tako naj tudi deluje, da sindikatov ne bo treba na delovno sodišče kot za letošnji regres, ki ga še vedno nismo prejeli,« so zapisali pri SVS.

»Proračun se še nikoli ni izvajal, kot je bil sprejet«

Pri sindikatu sicer spominjajo na dejstvo, da »do kršitev zakona o sistemu plač in kolektivnih pogodb s sprejetjem proračuna ni prišlo, kot to danes trdijo sindikati«. »Proračun se še nikoli ni izvajal, kot je bil sprejet, ampak je vedno prihajalo do prerazporejanj med posameznimi proračunskimi porabniki. V proračunu opredeljena sredstva za plače javnih uslužbencev niso stvar pogajanj s sindikati, temveč sodijo med pristojnosti vlade,« med drugim opozarjajo v SVS.

Menijo, da bo do kršitev predpisov verjetno moralo priti, če bo vlada želela uveljavljati oz. izvajati proračun v obsegu, kot je bili sprejet v državnem zboru. »Šele takrat bodo potrebni sindikati, da bodo varovali pravice iz delovnega razmerja, tako za njihove člane, posredno pa za vse javne uslužbence. Kot sedaj kaže, do te točke sploh ne bo prišlo, saj so sindikati kot glavno stavkovno zahtevo postavili pogajanja o proračunu. Napovedali so celo umik referendumske zahteve, če pride do pogajanj. Osnovni namen vladnih provokacij v zvezi z maso plač v javnem sektorju je, da spravi sindikate za pogajalsko mizo in s prevaro izsili dodatno znižanje plač, po principu kasnejši dogovor razveljavi prejšnjega. Sindikati so nasedli provokacijam vlade, in sedaj celo sami zahtevajo (glavna zahteva napovedane stavke), da bi se znova pogajali o že dogovorjeni vsebini,« so prepričani.

Dodajajo, da je vlada dosegla svoj namen. »Če se bo pogajala o tem, za kar se je zavezala, da se ne bo zgodilo, bodo zadovoljni sindikati umaknili referendumsko zahtevo in stavka bo preklicana. Vsi bodo zadovoljni, dokler javni uslužbenci ne bodo spoznali, da so bili ponovno izigrani, saj je bilo ob sprejetju ZUJF zagotovljeno, da bo varčevanje po ZUJF-u edino,« opozarjajo.

»Verjetno je, da javni uslužbenci sploh ne bodo ugotovili, da so bili izigrani s strani vlade in sindikatov. Slednji pa se bodo znova ponašali s svojimi dosežki, pogajanj o enkrat že dogovorjeni vsebini,« še menijo pri SVS.

SVS: Varčevanje v javnem sektorju na račun zmanjševanja zaposlenih se v Slovenski vojski že dogaja

Nenehno kršenje pravic pripadnikom SV

V SVS so še zapisali, da so priča nenehnemu krčenju pravic pripadnikov Slovenske vojske. »To se dogaja tudi zaradi delovanja sindikatov javnega sektorja, ki nevede stopajo po korakih, ki jim jih tlakuje vlada. Če bo do pogajanj o masi plač v javnem sektorju prišlo, se nam bodo plače v Slovenki vojski zopet znižale. In to brez pristanka kateregakoli sindikata, ki deluje znotraj Slovenske vojske. Tak način dela je, ki v Sloveniji že ustaljena praksa, za nas ni nesprejemljiv,« poudarjajo. Spomnimo, SVS je pred dnevi zoper obrambnega ministra Aleša Hojsa vložil kazensko ovadbo zaradi »načrtnega in zavestnega« kršenja pravic članov sindikata.

»Sindikate javnega sektorja želimo opozoriti in pozvati, da naj ne pristajajo na nikakršno nižanje plač v javnem sektorju, kljub napovedanemu nižanju mase plač za javne uslužbence. Ker pripadniki Slovenske vojske ne smemo stavkati pozivamo sindikate javnega sektorja, da se naj pripravijo vse potrebno za splošno stavko javnega sektorja. Do stavke pa naj pride tisti trenutek, ko bo prišlo do prvih odpuščanj ali nižanj plač mimo dogovorjenega. Nič prej. O nižanju mase plač v javnem sektorju pa se ne pogajajte,« so zapisali v zaključku.