Neuradno naj bi ministrstvo za zdravje pri podjetju že začelo postopek odvzema koncesije. Razlog naj bi bil neizpolnjevanje pogojev.

Zasebno podjetje Medgen, ki je služilo na račun kliničnega centra, je v lanskem letu od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) prejelo 230 tisoč evrov proračunskega denarja. 24ur še poroča, da ob tem pogojev za koncesijo verjetno sploh ne izpolnjuje. Direktor ZZZS Samo Fakin meni, da gre za nedopustno ravnanje z davkoplačevalskim denarjem.

Medgen je posrednik pri genetskih testih za Downov sindrom. Borut Peterlin naj bi svoje pacientke iz kliničnega centra pošiljal na analize ravno k omenjenemu zasebnemu podjetju. Zaslužek naj bi tako ostali v zasebnem podjetju namesto v kliničnem centru, kjer je Peterlin zaposlen. Analiz namreč ne opravlja Medgen, temveč vzorce pošilja na kitajski inštitut BGI. Klinični center bi se vmesnemu ponudniku lahko izognil, vendar tega iz neznanega razloga ne naredi.

Vrhunec: Jasne odgovore bo dala notranja revizija

Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec je v današnji izjavi za javnost potrdil, da so Peterlinu res začasno odvzeli pooblastila za vodenje inštituta. Sicer pa bo po njegovih besedah notranja revizija dala jasne odgovore, ali je bilo ravnanje predstojnika nekorektno, tudi nelegalno in ali je bilo škodljivo za UKC.

Vrhunec sicer ne ve, ali je bil Peterlin obveščen o notranji reviziji. A dokler revizija traja, ne more komentirati nobenega postopka, ker bi se lahko to razumelo kot pritisk na revizijo.

Ob tem je Vrhunec poudaril, da je velik zagovornik javnega zdravstva, saj da lahko samo javni zdravstveni sistem državljanom zagotovi pravične zdravstvene storitve na solidaren način. "Zato v UKC nasprotujemo kakršnemu koli prelivanju javnih sredstev zasebnikom," je poudaril.

Ustreznega laboratorija podjetje naj sploh ne bi imelo

ZZZS denar vsako leto razdeli javnemu zdravstvu in zasebnikom s koncesijami. Fakin meni, da v tem primeru nadzor ni deloval. V Medgenu so zaposlene le dve oziroma tri osebe; strokovnjak in dve tajnici. Ustreznega laboratorija podjetje naj sploh ne bi imelo in tako po poročanju 24ur ne izpolnjuje pogojev za prejemanje 230 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja iz ZZZS.