"Po dolgem in tehtnem premisleku sem se odločila, da za reprezentanco žal ne bom večzaigrala. Razlogov za mojo odločitev je več. V svoji karieri sem 16 let uspešno zastopala slovenske barve v reprezentanci in bila dvakrat v različnih obdobjih del ekipe, ki se je uvrstila v prestižno svetovno skupino. To so dosežki, ki se jih bom s ponosom spominjala in igranje za Slovenijo mi je bilo v veliko čast. Skupaj smo se veselili izjemnih uspehov, skupaj smo se prebijali tudi skozi težke trenutke in ob tej priložnosti bi se rada zahvalila vsem dekletom, vsem kapetankam in kapetanom ter ostalim članom ekipe, kajti vsak posameznik je ogromno prispeval k uspešnosti naše reprezentance," je v sporočilu za javnost uvodoma zapisala Srebotnikova.

Iz super ekipe postali nekaj povsem drugega

"V zadnjih dveh letih je ženska reprezentanca doživela kar nekaj neprijetnih dogodkov, zamenjalo se je več kapetanov, nenazadnje pa je tudi afera v Franciji negativno vplivala na celotno ekipo, čemur je sledil poraz proti Franciji ter hud udarec - izpad iz svetovne skupine. Vse skupaj me je zelo užalostilo, ne toliko zaradi neuspehov, temveč zaradi dejstva, da smo iz super, enotne ekipe, ki se je oblikovala 2010 in dosegala izredne rezultate, sčasoma postali nekaj povsem drugega. Kljub vsemu sem se vztrajno vračala v reprezentanco in poskušala pripomoči k boljšim rezultatom. Od letos naprej tega enostavno ne zmorem več, saj sem se psihično, fizično in emocionalno izčrpala," je še povedala izkušena slovenska teniška igralka in dodala: "Kmalu bom dopolnila 32 let in napočil je čas, da se od reprezentance poslovim ter s tem dam možnost svojim naslednicam, da vso odgovornost prevzamejo nase. Leta bežijo in z njimi se spreminjajo tudi generacije. Prepričana sem, da bodo naše mlajše igralke zmogle nizati uspehe tudi brez moje pomoči. V njih verjamem in še naprej bom z optimizmom spremljala njihove rezultate in zanje stiskala pesti."

Vrata TZS ji bodo vedno odprta

Na odločitev Srebotnikove so se že odzvali tudi na Teniški zvezi Slovenije. "Teniška zveza Slovenije spoštuje njeno odločitev in se ji ob tej priložnosti zahvaljuje za njen prispevek k uspehom slovenskega ženskega tenisa. Vrata TZS, bodisi za igranje bodisi za kakršnokoli drugo sodelovanje, ji bodo vedno odprta. Tudi v prihodnje ji želimo še veliko teniških uspehov in da bi Slovenijo še naprej tako uspešno zastopala na največjih svetovnih teniških prizoriščih in promovirala v svetu," so pri TZS zapisali v sporočilu za javnost.

Srebotnikova je v pokalu Fed prvič nastopila leta 1997 in v petnajstih letih nanizala 33 zmag in 20 porazov.

Preberite tudi njen portret:

S solzami sreče na sveti travi v Wimbledonu