Izhodiščna točka njegovega potovanja bo mesto Herto Buri na severozahodu Etiopije, kjer so se prvi ljudje naselili že v mladi kameni dobi. »Palentologi so tukaj našli izjemno zanimive fosile Homo sapiensa, stare več kot 160.000 let. Sledil bom stopinjam teh prvih Homo sapiensov, zato se zdi Herto Buri odlično izhodišče mojega potovanja,« pojasnjuje Salopek.

Za pot iz Etiopije do Kitajske bo potreboval 14 mesecev

Iz Etiopije bo pot nadaljeval proti Črnemu morju, Arabskemu polotoku in naprej do Bližnjega vzhoda. Do konca leta namerava priti do Jeruzalema. »Od tam naprej se bom podal proti vzhodu, preko Euroazije do vzhodne Azije, Kitajske in na sever do Sibirije. Da pripešačim do Kitajske bom potreboval 14 mesecev,« je povedal. Z ladjo bo nato prečkal Beringov preliv in se spustil do Severne in Južne Amerike, do Ognjene zemlje, zadnjega kotička sveta, ki so ga kolonzirali naši predniki.

Salopeka bo delno financiral National Geographic, fundacija Knight pa bo plačala in vzdrževala internetni portal posvečen njegovemu potovanju. Čeprav bo pustolovščina trajala sedem let, pa Salopek ne bo hodil vsak dan. Kot pravi, bo v nekaterih mestih ostal več tednov, nekatere pa kar se da hitro zapustil. Na nekaterih delih potovanja mu bo družbo delala žena, ves čas pa bo imel ob sebi skupino prevajalcev in pomočnikov, ki se dobro spoznajo na običaje 36 držav, ki jih namerava obiskati.

Financiral ga bo National Geografic

Salopek, po izobrazbi biolog, je delal kot tuji dopisnik za številne medije in osvojil celo dve Pulitzerjevi nagradi. Najdlje je delal za Chicago Tribune, kar 13 let. Tekom kariere je ogromno časa preživel v Afriki, današnje hitro novinarstvo pa je pogosto enačil s hitro prehrano: »Manjkajo nam sestavine, manjka nam barva, manjka nam okus.« Trdi, da bo njegovo »počasno novinarstvo« imelo globino in bo počasi pojasnjevalo zgodbo.