Tako informiranje državljanov na nacionalni televiziji je po mojem nedopustno

"Ko bi vsaj govorili o tako imenovani vseslovenski vstaji, kakor da je to že nacionalni program. To se mi je zdelo zelo nenavadno. Tako informiranje državljanov na nacionalni televiziji je po mojem nedopustno," meni Rode. Po njegovih besedah ulica nima pravice rušiti vlado, ki ima dovolj poslanskih glasov podpore v parlamentu.

Glede novega predsednika republike Boruta Pahorja Rode pravi, da je s takšnim človekom moč sodelovati in se pogovarjati: "Prepričan sem, da lahko marsikaj dobrega postori za Slovenijo." Po njegovih besedah je Pahor prvi predsednik, v katerem bi se lahko prepoznala vsaj krepka večina Slovencev. "No, z Janezom Drnovškom sva bila dobra prijatelja in sem ga z veseljem dojemal kot predsednika slovenske države, s prvim in tretjim predsednikom pa je šlo nekoliko težje," je dodal.

Slovenija bo prebrodila krizo

Rode verjame, da bo Slovenija prebrodila krizo v ne preveč oddaljenem času: "Imamo vlado, ki ima v državnem zboru zadostno večino; imamo novega predsednika, ki je bil izvoljen s 67 odstotki glasov, ustavno sodišče, ki se zaveda svoje odgovornosti. Izražam upanje in prepričanje, da bo vlada kos nalogam, ki so pred njo."

V pogovoru za Reporter se je kardinal Rode dotaknil tudi aktualne polemike o himni. Kot pravi, se mu zdi nenavadno, da bi v himni nazdravljali drugim narodom, ne pa, kakor to počno vsi drugi, najprej svoji deželi in svojemu narodu. Ob tem je spomnil, da predlog, da bi bila sedma kitica Prešernove Zdravljice narodna himna, sega na kongres Komunistične partije Slovenije leta 1937 na Čebinah.

Anketam ne zaupa

O javnomnenjskih anketah, po katerih zaupanje v Cerkev ni največje, Rode pravi, da te ankete veljajo toliko kot tiste o podpori zdaj že nekdanjemu predsedniku Danilu Türku: "Vsa leta je na vseh lestvicah veljal za najpopularnejšega politika, nazadnje pa je na volitvah krepko izgubil."

Po Rodetovih besedah je "dramo" o njegovem domnevnem očetovstvu, ki je bilo nato ovrženo, doživel in spremljal tudi papež Benedikt XVI.: "V petek pred božičem mi je na sprejemu dejal, da mu je bil njen razplet v posebno zadoščenje." Rode sicer ne verjame, da se pri časniku Delo zavedajo, kakšno podobo o Sloveniji so s to afero poslali v svet: "Čeprav smo že dobri dve desetletji suverena država, se še vedno vedemo kot zakotni provincialci."