Poznamo številne različice in imena zanjo, znana je belokranjska povitica, ki razkriva nastanek imena potica – torej iz poviti. Na Goriškem ji pravijo gubanca, gube seveda pomenijo plasti testa. Ni treba veliko domišljije, da gubanco povežemo z gibanico, ki je prekmurska sorodnica potice. Na Koroškem manj nadevani različici potice pravijo pogača, kar je sicer splošno balkansko ime, povezano z italijansko focaccio, ki pomeni nekakšen boljši, nadevan kruh, kot je recimo slana belokranjska pogača. Za praznike, ko iz marsikatere pečice diši potica, lahko uporabimo malo domišljije in namesto orehove spečemo denimo jabolčno. Po priloženem receptu lahko spečemo celo hruškovo, če jabolka nadomestimo s temi slastnimi sadeži.

Jabolčna potica z rozinami

Za kvašeno testo potrebujemo 500 g moke, 3 dl mleka, 80 g masla, 80 g sladkorja, 3 rumenjake, 1 beljak, 30 g kvasa, 1 žlico ruma, limonovo lupino, 10g soli. Za jabolčni nadev še 500 g jabolk, 100 g sladkorja, 50 g masla, lonček rozin, malo ruma, vaniljev sladkor, cimet v prahu. Poleg tega še 30 g masla za pekač, 2 žlici drobtin za potresanje, sladkor v prahu.

V manjšo skledo nadrobimo kvas, dodamo po žličko sladkorja in moke, prilijemo deciliter mlačnega mleka, pokrijemo in pustimo na toplem 15 minut. Rozine prelijemo z rumom. Maslo stalimo in mu primešamo preostalo mleko, sladkor, rumenjake, sol in drobno naribano limonovo lupino. Model za potico namažemo z maslom in potresemo z drobtinami. V veliko skledo presejemo moko, dodamo kvasec in masleno mešanico ter ugnetemo gladko testo, ki se ločuje od prstov in posode. Pomokamo, pokrijemo in pustimo vzhajati. Medtem olupimo jabolka in jih drobno naribamo. V ponvi segrejemo maslo, dodamo naribana jabolka, sladkor, vaniljev sladkor in cimet ter med mešanjem počasi pražimo dobrih 5 minut. Vzhajano testo zvrnemo na dobro pomokano delovno površino, pomokamo in razvaljamo na centimeter debelo. Po površini enakomerno potresemo jabolka ter rozine in sladkor ter cimet. Potico enakomerno zvijemo in položimo v pomaščen model z drobtinami. Pokrijemo in pustimo vzhajati, da se model napolni z vsebino, medtem pečico segrejemo na 180° C. Beljak stepemo v srednje trd sneg in z njim premažemo vzhajano potico. Za približno uro jo porinemo v pečico. Pečeno pustimo, da se ohladi in jo potresemo s sladkorjem v prahu.