Slovenska zračna eskadrilja je opoldne dobro razpoložena dopotovala v središče Tirolske. Po kosilu je kar uro klepetala z dvema slovenskima novinarjema tiskanih medijev. Posamezniki so si v popoldnevu privoščili tek za sprostitev in preznojitev ter obisk nakupovalnega središča, katerega od hotela loči le cesta. Zvečer so pred televizijsko kamero skupaj opravili še trening imitacije.

Selektor slovenske reprezentance Goran Janus je na hitro naredil analizo nastopov na nemškem delu prestižnega tekmovanja. »Začetek sicer ni bil odločen, ampak soliden. Škoda, ker se Kranjec zaradi izgubljenega dvoboja ni uvrstil v finale v Oberstdorfu, saj bi bil na običajni tekmi brez težav med najboljšimi tridesetimi. Zadovoljen sem, ker smo v Garmisch-Partenkirchnu stopnjevali nastope v primerjavi z Oberstdorfom, zato pričakujem, da bomo ta trend zadržali tudi v drugem delu turneje. Forma je solidna, ni pa še popolna in takšna, kot si jo želimo. Delamo napake, zato smo tam, kjer smo trenutno,« je povzel Goran Janus, ki je posebej izpostavil, da Prevc in Hvala nista na zmagovalnem odru zato, ker delata majhne napake.

»Prevc ima rezerve v tehniki leta, kar se vleče še iz lanske sezone. Hvala je prehud razbijač na mizi, kjer so njegovi gibi preveč sunkoviti, a je zelo dober v fazi leta. Ko bo povezal najboljša skoka z obeh tekem turneje na nemškem delu, bo tudi na stopničkah, na katere vsi nestrpno čakamo,« je podrobnosti razlagal Janus. Slovenci so bili doslej na treningih pred tekmami zadržani. Na tekmah so stopnjevali kakovost skokov, a Janus bi raje videl, da bi blesteli že na treningih in nato na tekmi še malo dodali pri daljavi.

Na vprašanje, kdaj bo izkoristil možnost znižanja zaletišča, ki se ga trenerji poslužujejo za najboljše, je odvrnil: »Glede na kakovost nismo še tako daleč. Prevc me je sicer v Garmischu nagovarjal, naj zalet za Hvalo znižam za dve mesti, pa sem mu odvrnil, da ga bom njemu, če ne bo utihnil.«

Ko smo klepetali, se je Janus prisrčno pozdravil z Alexandrom Stöcklom, Avstrijcem na čelu norveške reprezentance, ki meša štrene rojakom, zato so gostitelji drugega dela turneje vse bolj nervozni. Prav Stöckl je skupaj z očetom razvil nov čudežni model čevlja, ki gre Avstrijcem še posebej v nos, ker Jacobsen kot za šalo premaguje njihovega adut Schlierenzauerja. »Ko sem bil še doma, sem napovedal zmago Schlierenzauerja, Jacobsen pa je presenetil prav vse, zato je dvoboj povsem odprt. Zaradi majhnih razlik je nemogoče napovedati, kakšen bo razplet, saj je bilo med desetim Prevcem in trinajstim Kranjcem razlike le za tri desetinke točke,« je bil zgovoren Janus, ki novoletno turnejo doživlja kot vsako drugo tekmo, torej gre iz preizkušnje v preizkušnjo.