Jaka Hvala je bil najboljši med tekmovalci, ki so morali v ponedeljek v kvalifikacije, včeraj pa je bil po prvi seriji na četrtem mestu. V finalu je odločno napadel tudi na krilih glasne podpore navijačev, ki so nepričakovano pripotovali iz domačih Ponikev na Tolminskem, saj so napovedovali prihod šele na zadnjo tekmo v nedeljo v Bischofshofnu. 19-letnemu prvemu zvezdniku slovenske reprezentance se popoln napad na prve stopničke v karieri ni izšel po željah, a je osmo mesto zelo lep dosežek.

»Zadovoljen sem z uvrstitvijo in skokoma. Sploh prvi je bil zelo lep, v obeh pa je še vedno mogoče najti rezerve. Če s skoki, v katere se prikradejo napake, posežem med deseterico, sem zadovoljen, saj je to vrhunski dosežek,« je nastop ocenil Jaka Hvala, ki je znova uvrščen med najboljših deset v skupnem seštevku svetovnega pokala, zato ima vnaprej zagotovljen nastop na naslednji tekmi v petek v Innsbrucku, kjer še ni tekmoval. »To, da sem vnaprej uvrščen na tekmo na novoletni turneji, nima takšne teže kot na drugih tekmah. V kvalifikacijah si izboriš tekmeca za prvo serijo na tekmi, zato bom tudi v Innsbrucku skušal narediti čim boljši skok,« je dodal Hvala.

V finalu je Peter Prevc pridobil dve mesti. Robert Kranjec je obdržal 13. mesto, predvsem pa si dvignil samozavest, ko je znova med dobitniki točk in je po dolgem času znova občutil vzdušje finalne serije. Matjaž Pungertar je prišel v finale, ker je njegov tekmec v paru, Čeh Lukas Hlava, padel, in drugič v karieri prišel med dobitnike točk svetovnega pokala. Jurij Tepeš je bil zadnji, 50., zato je odpotoval domov na trening, izpustil bo nastop v Innsbrucku in se vrnil na zadnjo tekmo v Bischofshofnu. Tomaž Naglič je na obeh tekmah v Nemčiji izpadel že v kvalifikacijah, zato ga bo na avstrijskem delu turneje zamenjal 16-letni Cene Prevc, kar pomeni, da bosta v slovenski reprezentanci dva brata.

»S predstavo in izkupičkom sem zadovoljen, zato čestitke vsem štirim fantom. Hvali je po prvi seriji kazalo še bolje, a dela drobne napake, vendar je osmo mesto odličen dosežek. Obenem je pomembno, da imata pred drugim delom turneje Hvala in Prevc dobro izhodišče za visoko uvrstitev v skupnem seštevku,« je bil zadovoljen selektor slovenske reprezentance Goran Janus, ki se skupaj s fanti veseli današnjega prostega dne na turneji.

Norvežan Anders Jacobsen je prišel do druge zmage na spektakularen način. Po prvi seriji je bil šele deveti, ker je naredil grobo napako, po kateri bi veliko skakalcev strmoglavilo na doskočišče. Jacobsen se je mojstrsko rešil ter v finalu silovito napadel. S skokom, dolgim 143 metrov, je le za pol metra zaostal za rekordom skakalnice, zato ga ni uspel prehiteti niti vodilni po prvi seriji Schlierenzauer.

»V prvi skok sem vložil izjemno veliko moči, vendar so mi zaradi napake smuči zanihale, zato bi lahko poskusil z obratom za 360 stopinj,« se je pošalil Anders Jacobsen in dodal: »V finalu je bilo vse odlično. Letel sem visoko in z veliko energije. Če jo bom imel tudi na preostalih dveh tekmah turneje, se lahko lepo konča. Najprej želim zmagati tudi na tretji tekmi v Innsbrucku, šele nato bom razmišljal o skupni zmagi.«