Gostitelji turneje Nemci in Avstrijci so samozavestno pričakovali, da bodo med seboj srdito obračunali v boju za vrh, a jim je načrte pokvaril 27-letni Norvežan Anders Jacobsen, ki je celo izpustil lansko sezono, ker si je vzel tekmovalni premor. Jacobsen, že skupni zmagovalec novoletne turneje v sezoni 2006/07, je bil v obeh serijah prepričljivo najboljši s skokoma 138 in 139 metrov, ko je po zraku švigal kot raketa. »Počutim se kot v pravljici. Na zadnjih tekmah v Engelbergu, kjer sem bil 27. in 25., sem se še precej lovil. Očitno sem med premorom ujel pravo formo, občutki pa so fantastični. Dobro smo izkoristili položaj, ko nas nihče ni jemal kot resnega tekmeca za vrh, zato smo pod veliko manjšim pritiskom kot Nemci in Avstrijci,« je po prvi zmagi, sicer pa sedmi v karieri, v skoraj treh letih dejal Anders Jacobsen, ki je na čelu izjemno motiviranih Vikingov. Moštveni uspeh sta v slogu osvajalcev in neustrašnih bojevnikov dopolnila Tom Hilde s petim in Rune Velta z devetim mestom. Kakšen je moštveni duh v norveški ekipi, je bilo očitno ob zmagi Jacobsena, ki se je je v izteku skakalnice pod Senčno goro prešerno veselila vsa ekipa.

Avstrijec Gregor Schlierenzauer, lanski skupni zmagovalec turneje in nosilec rumene majice vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala, je vlogo favorita številka ena potrdil v soboto z zmago v kvalifikacijah. Na včerajšnji tekmi v spremenljivih vremenskih razmerah je silovito napadel, vendar je bila predstava dovolj za druga dosežka v obeh serijah. »Vseskozi sem opozarjal, da je veliko fantov, ki znajo dobro skočiti. Jacobsen je v izredni formi. V drugi seriji bi lahko skočil dlje, a sem se bal, da me bo neslo predaleč. Turneja je še dolga, zato se lahko spremeni še marsikaj. Sam sem z drugim mestom zelo zadovoljen,« je dejal Tirolec iz Innsbrucka Gregor Schlierenzauer. Avstrijci torej niso bili tako suvereni kot lani, ko so dosegli trojno zmago, za nameček je bil Andreas Kofler, potem ko je osvojil osmo mesto, diskvalificiran zaradi neustreznega dresa. Nemci so se na koncu morali zadovoljiti s tretjim mestom Severina Freunda.

Slovenska reprezentanca je v Oberstdorfu iztržila manj od pričakovanj. Najboljši je bil Jaka Hvala na 12. mestu, potem ko se je v finale uvrstil kot četrti srečni poraženec po izgubljenem dvoboju s Poljakom Kamilom Stochom, ki pa je na koncu gledal v hrbet pogumnemu mlademu skakalcu s Ponikev na Tolminskem. »V prvi seriji sem že pri spuščanju z zaletnega mesta pri počepu naredil napako. To sem v finalu popravil in takoj sem se počutil bolje. Z uvrstitvijo sem zadovoljen. Prvi skok jebil slabši od drugega, ker sem nekoliko zamudil na odskočni mizi. Tudi pri drugem skoku lahko najdem še nekaj rezerve. A brez dvoma sem zadovoljen ob premiernem nastopu na novoletni turneji in grem optimistično naprej,« je po tekmi razmišljal Jaka Hvala, ki je imel v poskusni seriji s skokom 134,5 metra drugi izid. Pol metra je bil daljši le njegov tekmec v paru Stoch.

Peter Prevc, ki je v dvoboju premagal soborca iz reprezentance Jurija Tepeša (46. mesto), je v finalu s 16. nazadoval na 18. mesto. Robert Kranjec bi na klasični tekmi nastopil v finalu, ker pa je izgubil dvoboj s Koflerjem, ki so ga diskvalificirali šele po finalnem nastopu, je zasedel 32. mesto. Že v sobotnih kvalifikacijah sta izpadla Matjaž Pungertar in Tomaž Naglič.

Skakalna karavana se je že sinoči preselila v Garmisch-Partenkirchen, kjer bodo danes ob 13.45 kvalifikacije za drugo tekmo novoletne turneje, ki se bo začela jutri ob 14. uri.