Ko se bo v Ljubljani polegel decembrski utrip, bodo na svoj račun prav hitro prišli zaljubljenci v šport. Predvsem tisti hokejski, saj se prihodnji teden v glavno mesto po več desetletjih vrača zimska klasika. Propadajoči stadion za Bežigradom, kjer je nogometna reprezentanca spisala nekaj izjemnih zgodb, za zdaj še ne ponuja najbolj bleščeče podobe, a organizatorji zagotavljajo, da bo že ob koncu tedna drugače.

Osem dni pred prvo tekmo na prostem, ko bo Olimpija gostila Beljak, je bežigrajska zemlja zravnana, na njej pa nad maso peska leži površina, kjer bodo drsali hokejisti. Ledene ploskve resda še ni, a tako kot ograda in klopi ob njej bo nared do zadnje nedelje v tem letu. V pripravljenosti za obratovanje sta že dva agregata, ki bosta skrbela za ustrezno temperaturo ledu. Ta bo naravnana na okoli minus deset stopinj Celzija, težave za igro pa bi se lahko pojavile ob toplotnem valu, južnem vetru, dežju, obilnejših snežnih padavinah, bojijo se tudi gostih meglenih pasov. Za zdaj vremenska napoved za drugo polovico naslednjega tedna še ni najbolj zanesljiva. V primeru, da tekem ne bi mogli spraviti pod streho na predvidene igralne dneve (4., 6. in 8. januar), bi jih prestavili. Če bo le možno, na dan kasneje.

Slačilnice v razbiti pisarni

Ker za Bežigradom ni tople vode, nekdanje slačilnice nogometašev pod Plečnikovo kapelico pa so razdejane, bodo hokejisti v dresih kar z avtobusom iz Tivolija dopotovali do prizorišča. Začasno bodo nastanjeni v hišici ob tribunah, kjer so bile nekdaj pisarne vodstva nogometašev Olimpije. Danes je v teh prostorih še vedno polno umazanije, na tleh je nesnaga s črepinjami, šipe so razbite, vse je uničeno. Vodja koordinacije pri Telemachu Olimpiji Andrej Vidmar pravi, da bodo nered kmalu počistili in prinesli vse, kar hokejisti potrebujejo pred in med tekmo (stroj za brušenje drsalk, klopi, stole, mize, elektriko...). Od začasnih slačilnic bodo mimo tribun vse do igrišča položili gumo, da se hokejistom ne bi uničile drsalke.

Električno napeljavo in nove luči so na stadionu pri glavnih tribunah že postavili in preizkusili, središče dogodka pa bo posebej osvetljeno, tudi z laserskimi efekti. V majhnem šotoru ob igrišču bo na betonskih tleh parkiran stroj za čiščenje ledu, kjer bodo prižgali tudi peč, da voda v rolbi ne bo zmrzovala. Zavod za varstvo kulturne dediščine bo častnim gostom dovolil ogled prireditve s Plečnikovega spomenika, kjer je včasih že stala tribuna VIP. Tudi ta del stadiona je še vedno zanemarjen, a ga bodo očistili in med drugim odstranili grafite z zidov, ki dajejo objektu še bolj klavrno podobo.

Organizatorji še razmišljajo, kako bi uredili drugo polovico igrišča, ki bo namenjena družabnemu delu. Ob slabem vremenu bi bila zemlja razrita, nastalo bi blato, zato bodo morali pripraviti stezo za obiskovalce. Ker bo prostor z dvojno ograjo ločen od športnega prizorišča, »Kebrov zakon« ne bo veljal, zato bodo lahko točili tudi kuhano vino, medico, pivo... Zanimanje za januarski hokejski spektakel za Bežigradom je precejšnje tako doma kot v tujini. Prihod so napovedali predvsem številni navijači iz Avstrije in Hrvaške, prošenj za medijske akreditacije pa je nadpovprečno veliko, zato bodo v klubu naredili selekcijo med novinarji.

Olimpija se je zanimala za Kopitarja

Da bi bil dogodek še bolj veličasten, je imela Olimpija prav posebno novoletno željo – za Bežigrad zvabiti največjega slovenskega hokejskega zvezdnika Anžeta Kopitarja. Direktor kluba Matjaž Sekelj je izkazal zanimanje, da bi dobitnik Stanleyjevega pokala v NHL oblekel zeleno-beli dres vsaj za kakšno tekmo na prostem, a je moral Kopitar zavrniti vabilo. Ravno ta čas bo namreč z Moro igral tekmo druge švedske lige v veliki dvorani v Stockholmu, ki se je mora udeležiti, saj ima tako zapisano v pogodbi.