Kopitar, ki je v minuli sezoni osvojil Stanleyjev pokal in bil ključni mož ekipe Los Angeles Kings v končnici, je dobil 261 točk v glasovanju. Drugi je bil atlet Primož Kozmus (182), srebrn na olimpijskih igrah v Londonu v metu kladiva, tretji pa strelec Rajmond Debevec (55), bronast na letošnjih OI. Tako Kopitar kot Žolnirjeva, ki je zbrala 344 točk, sta bila prvič izbrana za najboljša športnika države.

(Foto: Stanko Gruden / STA)

Žolnirjeva je v Londonu osvojila prvo posamično žensko zlato olimpijsko medaljo v zgodovini slovenskega športa. Druga je bila alpska smučarka Tina Maze (286), druga v skupnem seštevku svetovnega pokala minule zime, tretja pa plezalka Mina Markovič (72), ki je drugič postala skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji.

Veslaški dvojni dvojec Iztok Čop/Luka Špik je osvojil naslov z 62 glasovi. Čop je v Londonu z bronasto medaljo sklenil bogato športno pot.

(Foto: Stanko Gruden / STA)

Posebno priznanje je prejel strelec Franček Gorazd Tiršek, srebrn na paraolimpijskih igrah v Londonu, kar je bilo edino slovensko odličje na tekmovanju.

Naslov letošnje prireditve Športnik leta je bil Višje, hitreje, močneje!, vodila pa sta jo Alen Kobilica in Nina Osenar. Na tokratni slovesnosti so med drugim nastopili Noctiferia, Elvis Jackson, Manouche, Neomi in plesna skupina Kjara.

Letošnja podelitev prestižnih priznanj Športnik leta je izpostavila družbeni pomen izjemnih športnih dosežkov naših športnikov. Pa ne zgolj tolikokrat omenjanega nacionalnega ambasadorstva, ki govori ravno toliko o ignoranci velikih kot o naši nacionalni nesamozavesti. V ospredju so bile etične, moralne in druge osebnostne lastnosti športnikov, ki z vsem svojim človeškim bistvom, delavnostjo, predanostjo in nepopustljivo vztrajnostjo stremijo k uspehu. Tako slovenski športniki niso zgolj ambasadorji Slovenije, so polne in posnemanja vredne osebnosti. So svetla luč in spodbuda vsakemu posamezniku za odgovorno in osmišljeno življenje, četudi se ne ukvarja z vrhunskim športom. Prireditev bo torej poudarila občo bivanjsko razsežnost velikih športnikov in njihov pozitiven vpliv na družbo. Ne samo s sladko pozabo ob uspehih, temveč tudi s trdim delom in vztrajnostjo, da zastavljene cilje dosežejo.

DŠNS je prireditev Športnik leta 2012 v samostojni Sloveniji pripravilo 22., skupaj pa je bila to že 45. DŠNS jo je tudi letos organiziralo z Radiotelevizijo Slovenije, ministrstvom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport in Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS). OKS, ki je skupaj s Fundacijo za financiranje športnih organizacij, Uniturjem, Petrolom, Športno loterijo Slovenije in Telekomom Slovenije tudi denarno podprl prireditev, je ob tej priložnosti podelil tudi najvišja priznanja v olimpijskem letu. Priznanja DŠNS za najboljše športnike je izdelal priznani akademski slikar Janez Mišo Knez.