Fak je tako po četrtkovi zmagi v sprintu na Pokljuki še drugič stopil na zmagovalne stopničke. Te dni Pokljuka obeležuje tudi 20. obletnico prvih tekem za svetovni pokal v biatlonu na slovenskih tleh in Fak je poskrbel za najuspešnejši tekmovalni konec tedna v zgodovini tekmovanja. Kot meni sam, bo ekipi zaradi tega prihodnje leto, v sezoni 2013/2014 naj bi Pokljuka svetovni pokala gostila meseca marca, precej težje.

Po zgodovinski četrtkovi zmagi v sprintu je Fak tokrat znova stopil na stopničke. Kot peti v skupnem seštevku svetovnega pokala se je na skupinski start podal iz prve vrste in vseskozi držal priključek z vodilnimi. Ničli na prvem in drugem streljanju leže sta napovedovali vrhunski dosežek, čeprav nato stoje ni šlo vse gladko. V prvem poskusu stoje je zgrešil enkrat, prav tako tudi v drugem. A je imel ob tem tudi nekaj sreče, kar je znal izkoristiti. V megli, ki se je pred koncem spustila na prizorišče, so slabše merili tudi tekmeci in vsi po vrsti so zavijali v kazenski krog.

Fak je imel tako tudi ob slabšem streljanju še vedno dobro izhodišče in ko je po zadnjem streljanju po kazenskem krogu v progo krenil kot drugi, Birnbacher je bil nedosegljiv, je s suverenim tekom zadržal in še povečal prednost pred zasledovalci.

"Če ni uspelo včeraj, je danes. Sami lahko vidite, kako se biatlon spreminja iz dneva v dan. Poskušam se čim hitreje naučiti iz svojih napak in mislim, da sem zaenkrat dober učenec. Taktika je bila danes takšna, kot sem načrtoval, če vse poteka po načrtih, je v redu. Če bi se zgodilo kaj nepričakovanega, potem se lahko veliko spremeni. Meni je bistvo, da se naučim med tekmo razmišljati in hitro odreagirati. Še vedno se učim, med mano in Birnbacherjem je na primer šest let razlike, upam pa, da ko bom toliko star kot on, da bom na tej ravni," je na novinarski konferenci dejal Fak.

Slednji ni želel ocenjevati svojega nastopa. "Težko ocenjujem celoten izkupiček svetovnega pokala, to raje prepuščam vam. A če je dvajset let od prve tekme, se mi zdi, da je rezultatsko gledano vse skupaj najboljše do zdaj in da bomo zaradi tega imeli drugo leto težave. Cela ekipa se uči, dobro dela, upam, da bomo še dolgo skupaj, vsi vemo, za kaj gre, brez tega ne bi bilo teh lepih trenutkov na Pokljuki. Včeraj sem bil zelo razočaran, nekaj sem se naučil, šel skozi to šolo in to gotovo jemljem kot nekaj dobrega," je povedal Fak.

Ni pozabil na številne gledalce, ki so ga prišli spodbujat tudi iz njegovega domačega Mrkopalja: "Hvala vsem gledalcem, da so prišli, brez njih se ne da. Hkrati vsem skupaj želim vse najboljše ob novem letu."

Zelo zadovoljen je bil seveda tudi trener Uroš Velepec: "Jakov je danes dirko nadzoroval, opravil perfektno glede na včeraj, kar je le dokaz, da ni šlo za kakšen padec v formi. Dokazal je, da je in da še bo vrhunski biatlonec. Danes je odtekel dobro, vedno ujel skupino, tudi če je zaostajal, držal tempo. Imel je perfektne smuči, s temi skoki je znal zmeraj priključiti, če je malo zaostal. Naredil je vse, kot mora, malo pa mu je šlo na roko tudi dejstvo, da tudi ostali niso bili perfektni, da so grešili in to je znal izkoristiti v svoj prid," pa je povedal Velepec.

Biatlonci bodo imeli zdaj kratek praznični premor, nato pa se 3. januarja svetovni pokal nadaljuje v nemškem Oberhofu.