Petindvajsetletni biatlonec je naredil fantastično predstavo. Ob tem je bil znova blizu sam pri sebi razočaran Klemen Bauer (22. mesto), pritisk je dobro prenesel sosed Peter Dokl (57.), medtem ko bolezen Janezu Mariču ni prizanesla (96. mesto). Fak je velemojstrstvo znova pokazal prav pri ključnih trenutkih, na strelišču in v zadnjem krogu teka. Ni se zmedel pri streljanju, čeprav mu je ponagajal prazen tulec pri zadnjem strelu. »Nisem se zmedel. Umiril sem se in zadel,« je pojasnil samozavest z najdebelejšimi rokavicami na rokah. Popolno streljanje doma. Kapo dol.

V teku je vse naredil s taktiko, z glavo. Vsak krog (3,3 km) je bil hitrejši (18., 13., 3. čas), čeprav je imel okoli sebe v zaključku v sekundah dva največja velemojstra zadnje dobe. Svendsen, sicer najhitrejši v smučini (Fak sedmi čas, Bauer deveti), ga je po zadnjem vmesnem času ob kazenskem krogu že prehiteval, a se je znova izstrelil v cilj kot puščica. Fourcade je po zadnjem streljanju vodil, vendar omagal. »Emil je bil zelo močan. Sam še nisem v takem stanju, da bi se počutil odlično. Sem pa dobro razporedil moči,« se je zavedal prednosti.

Ob tem je dobro izkoristil domači teren. Ne zaradi poznavanja vseh smrek. Reprezentanca je imela v ključnih delih vseh klancev razporejene ljudi, da je bil do sekunde natančno obveščen o razmerju do tekmecev. To je najbolj čustveno videl trener Uroš Velepec. »Tudi sredi gozda smo zaradi odziva številčne navdušene publike vedeli, da je na strelišču zadel. V teku me je tudi malo presenetil. Samo upali smo, ko je stekel v zadnji krog, da bo imel dovolj dinamita v nogah. Prav Svendsena je vedno želel premagati na ta način, čeprav na daljavo. Zmaga je še bolj sladka, « je iz rosnih oči ponosno vrelo iz Velepca. Še vedno je trdil, da Jaka še ni v najboljši tekaški formi. Tomaš Kos perfekciji na strelišču ni imel kaj dodati. Nov zadetek na biatlonski loteriji je bistveno premaknil tudi njegove pozicije v skupnem seštevku svetovnega pokala. Če je bil po Östersundu šele 51., je pred zasledovanjem in skupinskim startom, disciplini hladnokrvnih ostrostrelcev, kot je on, že peti. »To zdaj ni v ospredju,« je pristavil.

Klemen Bauer je sijajno začel, tudi z ničlo na streljanju leže, drugi krog letel po zraku, vendar to plačal s tremi kazenskimi s streljanja stoje. Končal je kot 22., tik za Björndalnom. «Če je Klemen med tednom dejal, da je bil že stotič razočaran nad sabo, je po današnji tekmi verjetno stoprvič. Trije zgrešeni stoje je preveč. Ko bi vsaj enega več zadel, bi bili zelo blizu, da bi imeli dva med deseterico,« je pripomnil trener Velepec.