"Celo tekmo je bilo težko. Zjutraj sem plavala sproščeno, finala pa mi veliko pomenijo in zato sem se verjetno kar malo zakrčila," je menila 27-letna plavalka, zadovoljna s prvim finalom na SP v karieri, a ni skrivala, da si je na tekmi želela več od osmega mesta: "V finale sem prišla tretja in seveda si potem želiš plavati čim boljše in si priboriti čim višje mesto. Teh visokih pričakovanj in vloge favoritinje nimam rada. Najboljše plavam, kadar se od mene ne pričakuje nič in lahko presenetim, čeprav sem tukaj presenetila že s samim finalom."

Dosežek 2:05,62 ni bil slab, a je bila dopoldan Gorenjka sedem desetink sekunde hitrejša in osnovni cilj je bil še boljši dosežek, s katerim je bilo dosegljivo najmanj četrto mesto, ob osebnem rekordu tudi boj za bron. "Preveč sem dvignila frekvenco, zjutraj pa sem plavala na dolgo. Če sem nervozna, kaj spremenim, potem pa se vse skupaj zalomi," je razlagala Čarmanova, vesela visoke uvrstitve, a nezadovoljna s svojim plavanjem. Tekmo je prepričljivo dobila Ukrajinka Zevina, prav tako je bila zanesljivo druga Brandonova, za bron pa so se spopadle ostale tekmice.

Peter Mankoč na prvenstvu v maratonskem programu uživa v plavanju. "Vse skupaj jemljem zelo sproščeno, če ne bom užival zdaj, kdaj pa bom," je pokomentiral razpoloženi 34-letni Mankoč, zadovoljen z osebnim rekordom 22,82, prvim dosežkom pod 23 sekundami v življenju in petim izhodiščem za sobotni finale.

Mankoč ob tem poudarja, da sta njegovi glavni disciplini 100 mešano in 100 delfin, 50 delfin je bil bolj postranski. "Prvič sem bil zadovoljen s celo tekmo. V preteklosti sem imel težave s frekvenco in posledično neučinkovitim zavesljajem. Danes mi je uspel tudi dober rezultat," je še povedal plavalec in priznal, da v finalu kaj bistvenega ne more več izboljšati. Kljub temu pa ima lepo izhodišče. Razred zase je le 32-letni Brazilec Nicolas Santos, ki je z 22,23 še enkrat popravil rekord svetovnih prvenstev, od drugega mesta pa sta Mankoča v zgoščeni konkurenci ločili dve desetinki sekunde.

Mankoča v soboto čaka dvojni program, saj bo nastopil tudi v predtekmovanju na 100 mešano, kjer pričakuje napredovanje v polfinale. "Po eni strani si finala zaradi nastopa na 100 mešano sploh nisem želel," je k temu dodal plavalec, ki pa za razliko od prejšnjih sezon zdaj nastopa v eni disciplini za drugo in stopnjuje svoje dosežke. V isti disciplini bo nastopil tudi Radovljičan Robi Žbogar.

Svetovni podprvak na 100 prsno Damir Dugonjić in Emil Tahirović bosta nastopila na 50 prsno, velenjska mladinka Nastja Govejšek pa na 50 prosto.