Ameriški zdravniki in psihologi, ki so sklenili raziskati čustveno najbolj naporne trenutke v življenju sodobne populacije, so prišli do zanimivih ugotovitev. Potem ko smo ljudje do nedavnega smatrali za emocionalno najbolj zahtevne dogodke izbiro partnerja in poroko, smrt, rojstvo, izbiro poklica in kariere, menjavo službe, brezposelnost, bolezen in podobno, pa predstavniki moderne generacije med čustveno najbolj zahtevne dogodke uvrščajo nakup stanovanja, hiše in avtomobila, selitev od staršev, snovanje družine (partnerstvo, poroka, rojstvo otrok), gradnjo doma, odvajanje od kajenja in pitja alkohola, drastično zmanjšanje telesne teže in neprostovoljno samoto oziroma socialno izolacijo in izključenost. Ti dogodki človeku povzročajo stres in ga spravljajo v stisko. Pogosto ga navdajajo s strahom, jezo in žalostjo.

Čeprav kanček žalosti človeku vsaj sem ter tja koristi, pa je življenje preveč dragoceno, da bi ga objokovali in žalovali. Kadar se vas loteva žalost in vam je hudo, si namesto običajnega obupa, jeze in negativnih čustev za tolažbo raje privoščite kanček emocionalnega razkošja. Če se vam zdi, da vas bo razneslo od žalosti in skrbi, dvignite glavo, se zravnajte in globoko zadihajte – nekaj izdatnih porcij kisika zagotovi telesu energijo in sproščenost, ki ju v tem trenutku najbolj potrebuje. V največji naglici si privoščite trenutek vseodrešujočega razkošja. Ponujamo nekaj učinkovitih načinov, med katerimi izberite tiste, ki so vam pisani na kožo:

zaprite oči in se v mislih sprehodite po cvetoči poljani,

povzpnite se v grad v oblakih,

z letečo preprogo ali bliskovito raketo smuknite na otok svojih sanj,

poigrajte se z najljubšo igračo,

pocrkljajte človeka, ki ga imate najraje (se vsaj v mislih potolažite v njegovem naročju),

ukvarjajte se s svojim psom, muco ali drugim hišnim ljubljenčkom,

pokličite in obiščite prijatelja,

zavrtite si najljubšo glasbo, ob njej lahko tudi zaplešete,

privoščite si odlomke iz svojega najljubšega filma ali nadaljevanke,

prelistajte priljubljen časopis ali revijo,

smuknite na kratek sprehod,

obujte športne copate in pojdite v naravo,

pojejte košček ali dve svoje najljubše sladice

predajte se spominom na srečne trenutke ali pa preprosto sanjarite,

zaprite oči in za trenutek ali dva zadremajte.

Tovrstni krepčilni spanec in druge naštete prijetne aktivnosti človeka napolnijo z novo močjo, preženejo žalost, mu vlijejo poguma, ga navdušijo za dosego želenega cilja, mu priskrbijo potrebno zalogo energije – ga utrdijo in naredijo neuničljivega, nedovzetnega in neobčutljivega za pritiske in neugodne vplive iz okolice. Bolj ko vas dajejo žalost in skrbi, več kratkih premorov namenjenih prevetritvi razpoloženja – sprostitvi in razbremenitvi, tolažbi in krepitvi – potrebujete. man