V telesu naj bi med povzročal pet vrst zdravilnih učinkov: odstranjevanje toksične vročine (povezana s strupi v organizmu), zviševanje energije (pri izčrpanosti in asteniji), nevtralizacijo strupov (protitoksični učinek), preprečevanje in lajšanje bolečine (analgetični učinek), vlaženje (rehidracija).

Svež med velja za mrzlo hrano, zato odpravlja toksično vročino. Kuhan med pa je vroče živilo, ki tonificira organizem, vključno s srcem in ožiljem. Širi srčno ožilje in krepi srčno mišico, uravnava izločanje želodčnega soka (zaužijemo ga pol ure do uro pred obrokom). Preprečuje in ugodno vpliva na živčno izčrpanost (nevrastenijo), visok krvni pritisk, aterosklerozo koronark, rano na želodcu, grižo in zaprtje, slabokrvnost, vnetja dihal, pljučno tuberkulozo, utrujenost in onemoglost ter opekline. Tako na primer jetrom, ledvicam in želodcu koristi z medom oslajen prevretek česna, čebule in svežega janeža. Odpornost proti bolezni si ojačamo z regratovim medom: kozarec medu s svežimi regratovimi cvetovi postavimo za mesec dni na sonce, precedimo in uživamo po kapljicah. Odcejeno goščo pa uporabimo za čaj ali zdravilni kruhov namaz, ki je tudi zelo okusen.

Proti okužbam, za čiščenje organizma in zdravljenje težav s prebavili (želodec, jetra, žolčnik) ter izločali (mehur) je učinkovita zmes sesekljane čebule, soka svežega hrena in nastrgane črne redkve, ki ji dodamo dve žlici medu in jemljemo trikrat na dan po eno žlico.

Črevesje, želodec in prebavo oziroma presnovo nasploh pa uredimo z medom, ki smo mu dodali prašek iz zmletih cvetov vrtne kamilice (eno žlico na tešče in pred spanjem – pomirja).

Med kljub svoji koristnosti in zdravilnosti nekaterim ne prija – smatrajo ga za težko živilo, ki jim »obleži« v želodcu. Svetujemo jim, naj ga uživajo s svežo naravno limonado. Žlico medu raztopite v kozarcu mlačne limonade (sok polovice ožete limone), pa ga boste lažje prebavili. Zlasti koristen je med zjutraj, pred zajtrkom ali med njim in zvečer pred spanjem, raztopljen v kozarcu toplega mleka ali kamiličnega čaja. man