Britanska banka naj bi kritično pripomogla pri postopkih pranja denarja v državah, ki so pod ameriškimi sankcijami. V začetku tega leta je banka že priznala, da ima zelo slab nadzor nad odkrivanjem pranja denarja znotraj njene organizacije, čemur je sledila še preiskava v ameriškem senatu.

Prejšnji mesec je banka javnost prav tako obvestila, da je za primer tožb in poravnav ustvarila rezervacije v vrednosti 1,5 milijarde dolarjev (1,15 milijarde evrov). Končni dogovor med HSBC in ameriškim državnim tožilstvom bi lahko bil znan že danes, poroča Wall Street Journal. Dogovor sicer sledi podobni, a precej manjši poravnavi, kjer mora prav tako britanska banka Standard Chartered zaradi kršitve ameriških sankcij plačati 300 milijonov dolarjev (231,5 milijonov evrov).

Obe poravnavi sta v očeh mednarodne javnosti videni kot del procesa zatiranja pranja denarja na mednarodni ravni in preganjanje kršitev mednarodnih sankcij. 1,9 milijarde dolarjev visoka vsota poravnave po poročanju BBC vključuje 1,25 milijarde dolarjev (960 milijonov evrov) že zaseženega denarja in 650 milijonov dolarjev (501 milijonov evrov) visoke kazni. Banka mora prav tako priznati obtožbe povezane s kršitvami zakonov o bančnih tajnostih in zakonskih aktov, ki opisujejo trgovanje z nasprotniki.