David Bagley, vodja oddelka za usklajevanje z regulatorji, je po škandalu s pranjem denarja že sporočil, da namerava odstopiti. Ob tem je višjemu vodstvu HSBC povedal, da je "primeren čas" za nekoga novega na mestu vodje tega oddelka.

Poročilo o banki, ki so ga predstavili pred zasedanjem senata, navaja, da so ogromne količine denarja, predvsem mamilarskega zaslužka iz Mehike, prosto potovale preko te banke. Tudi sumljivi fondi iz Sirije, Kajmanskih otokov, Irana in Saudove Arabije so potovali preko britanske banke.

V poročilu je zapisano tudi, da regulator bank Velike Britanije ni opravil svoje naloge in ni izvajal zadostnega nadzora nad HSBC-jem.

Leto dni dolg nadzor, med katerim so pregledali kar 1,4 milijona dokumentov in temeljito izprašali več 75 zaposlenih oziroma odgovornih oseb omenjene banke ter regulatorje, bo tudi glavna tema pogovorov na današnjem zaslišanju, na katerem se bodo znašli tudi izvršni direktorji HSBC. Med slednjimi so tudi direktor pravnega oddelka Stuart Levey, ki se je banki pridružil januarja, pred tem pa je deloval kot eden glavnih odgovornih v oddelku za terorizem in finance v ameriškem ministrstvu za finance.

''Zaustavitev toka umazanega denarja je ključno!''

"V času mednarodnega terorizma, zlorabe drog na naših ulicah in organiziranega kriminala je zaustavitev pretoka denarja, ki podpira te zločine, nacionalno-varnostna prioriteta," je dejal senator Carl Levin.

"HSBC je svojo ameriško banko uporabila kot pot do ameriškega finančnega sistema za nekatere svoje podružnice po svetu, s čimer je želela svojim komitentom zagotoviti storitve v dolarjih. A pri tem ameriškim bančnim pravilom ni posvečala veliko pozornosti," je dodal.

Po njegovih besedah bi se morali v primeru, da mednarodna banka ne bo vzpostavila nadzora nad podružnicami in ustavila nezakonitega denarja, s premislekom o spremembi pravil, ki zdaj omogočajo izrabo ameriških bank, v zadevo vključiti drugi regulatorni organi.

Posipanje s pepelom

Tako banka kot njeni odgovorni so se v izjavah za javnost že posipali s pepelom. Izvršni direktor Stuart Gulliver je v lastni izjavi še pred zaslišanjem zapisal, da je ''pravilno, da bomo odgovarjali za storjene napake, slednje bomo tudi odpravili. Poleg odgovarjanja na vprašanja pododbora komiteja, bomo razkrili tudi vse pomembne spremembe, ki smo jih že naredili, da bi z njimi okrepili našo skladnost s pravili ter infrastrukturo in kulturo rizičnega menedžmenta.''

V posebni izjavi za javnost je banka sama dejala, da bodo vsi izvršni direktorji na zaslišanju ponudili svoja uradna opravičila. ''Opravičili se bomo, priznali napake, odgovarjali za svoja dejanja in ponudili svojo popolno predanost reševanju problema.''

Sicer pa poročilo prihaja v zelo neprimernem času za britanski bančni sektor, ki ga močno pretresajo notranje preiskave regulatorjev in zakonodajalcev - predvsem zaradi manipuliranja z obrestnimi merami in lahkomiselnih poslov, ki so leta 2008 pripeljali do izbruha svetovne finančne in gospodarske krize.