Delničarja TP Consultunig in Jure Prebil sta predlagala preklic sklepa o dokapitalizaciji, po kateri se je osnovni kapital družbe iz 832.000 evrov povečal za tri milijone evrov. Kot je pojasnil Pogačnik, je bila dokapitalizacija izglasovana leta 2007, saj je bila nujna finančna konsolidacija družbe. Dokapitalizacijo so nekdanji lastniki, ki so ohranili oziroma znova pridobili manjši delež lastništva, izpodbijali tudi že na sodišču, vendar je sodišče njihovo tožbo pravnomočno zavrnilo.

Problem na današnji skupščini je bil, ali je sploh skladna z zakonom. Vodstvo je predlagalo umik predlaganih sklepov, vendar so predlagatelji pri njih vztrajali. Zato je potekalo glasovanje, na katerem pa je bil sklep o dokapitalizaciji zavrnjen.

Po pojasnilih Pogačnika, je podjetje leta 2000 "postalo plen tajkunsko-izkoriščevalskih lastnikov Marka Smoleta, Jureta Prebila in Franca Glihe, ki so do lastništva prišli z denarjem samega podjetja; v nekaj letih so uspeli podjetje zadolžiti za več kot 20 milijonov evrov in ga spraviti na rob stečaja". Pogačnik je vodenje družbe prevzel, da bi jo rešil pred propadom, pa je moral odkupiti tudi večinski lastniški delež, za kar je moral zastaviti vse svoje premoženje.

"Spor z nekdanjimi lastniki Iskri Mehanizmi povzroča nepotrebne stroške, jemlje energijo in je slab za imidž podjetja," je prepričan Pogačnik. Kot je pojasnil, so danes razpravljali tudi, kaj bi bilo mogoče glede tega narediti. Sodišče je sicer po Pogačnikovih besedah že uvedlo kazensko preiskavo o tem, kako je Prebil prišel do delnic Iskre Mehanizmi.

Hkrati v podjetju še vedno čakajo, da bo rešen tudi spor glede nepotrebnih nepremičnin v Kamniku. Podjetje je namreč po transakcijah bivših lastnikov, ki so vodili tudi Kemijsko industrijo Kamnik, postalo lastnik 300.000 kvadratnih metrov zemljišč v Kamniku. Vendar jih zaradi tožb Smoleta in Prebila, ki od Iskre Mahanizmov zahtevata 40 milijonov evrov premoženja, družba ne more odprodati.

Podjetje Iskra Mehanizmi sicer v zadnjih letih uspešno posluje. Letos naj bi ponovno doseglo med deset in 15 odstotkov rasti prodaje, potem ko je bila lanska rast nekoliko nižja, in sicer okrog pet odstotkov. Vendar pa je bilo lansko leto uspešno predvsem po dobičkonosnosti, saj je podjetje ob 57 milijonih evrov prometa ustvarilo 1,5 milijona evrov dobička. Tudi prihodnje leto naj bi se nadaljevala rast prihodkov podjetja med deset in 20 odstotki.