V kvalifikacijah je bila najboljša Slovenka Katja Višnar s petim časom, v zaključnih bojih pa ji bo družbo delala še Vesna Fabjan, ki je dosegla 25. čas. Barbara Jezeršek s 50. in Alenka Čebašek s 60. časom sta ostali brez nastopa v zaključnih bojih, ki se bodo pričeli ob 12.30.

Slovenki, ki sta se uspeli iz kvalifikacij prebiti v izločilne boje, sta skupaj nastopili v tretji od petih četrtfinalnih skupin. Višnarjeva je rutinirano zmagala in se prebila v polfinale, Fabjanova pa s četrtim mestom ni dosegla časa, ki bi zadostoval za uvrstitev med najboljših 12 in je tekmovanje končala na 19. mestu.

Z dobrim časom v finale

Višnarjeva je potem v drugi polfinalni skupini nastop začela dobro in prvo tretjino proge vodila, kasneje pa je tekla na tretjem mestu. Na odločilnem vzponu je imela Višnarjeva nato nekaj težav in je izgubila stik z vodilnima tekmovalkama, toda v ciljnem sprintu je uspela ostati na tretjem mestu, njen čas pa je zadostoval, da se je uvrstila v finale.

Padec odnesel upe na visoko uvrstitev

Višnarjeva je dobro začela tudi finalni tek, saj se je po startu uspela prebiti na drugo mesto, na sredini proge pa se je nato žal zapletla z eno od sotekmovalk in padla. Čeprav se je hitro pobrala do cilja ni več uspela ujeti vodilne četverice. Na vzponu in v ciljnem sprintu je bila razred zase Marit Björgen, drugo in tretje mesto pa sta osvojili Rusinji Šapovalova in Docenkova. Višnarjeva je na koncu povsem popustila in v cilj pritekla na šestem mestu.

"Veseli me to, da je forma v redu, da se lahko borim z najboljšimi, da sem v kontaktu z njimi. Finale je bil zelo težek, padla sem, ne vem, kaj se je zgodilo. Na ledeni plošči sem ob kontaktu s tekmico padla na kolena, izgubila stik, štiri so pobegnile in ni se jih dalo več ujeti. Kljub temu sem vesela šestega mesta. Za jutri bom še videla, pet kilometrov je zame lepa tekma, želja je, da bi startala, a so temperature nizke in že čutim v pljučih ... Bomo videli, odločili se bomo jutri glede na razmere," je po tekmi dejala Višnarjeva.

"Uresničila se nam je tiha želja, finale, tako da smo zadovoljni. Tudi Vesna je bila v četrtfinalu, nimamo si česa očitati. Katja je žal na polovici proge v finalu imela kontakt s tekmico in potem izgubila priključek, a vseeno, lovili smo uvrstitev v finale in uspelo je," je po tekmi dejal vodja slovenskih reprezentanc Marko Gracer.

Pri moških se je zmage veselil Rus Nikita Krijukov pred Norvežanoma Pettrom Northugom in Eirikom Brandsdalom, edini slovenski predstavnik Rok Tršan pa je s 76. časom obtičal v kvalifikacijah.