Katja, lani ste se v polfinalu sprinta na tem prizorišču že videli v velikem finalu ob zmagovalki Marit Bjoergen, a vam je v spustu zmanjkalo tal pod nogami. Kvalifikacije ste začeli z drugim časom, deveto mesto je bilo malo razočaranje. So želje uvrstitev med deseterico?

Zagotovo je želja veliki finale šesterice. Razmišljam pa samo o tem, da ponovim tek s treningov. To bo prvi sprint v sezoni z vso konkurenco, zato je še veliko ugibanj. Kar nekaj je tekačic, ki so bile dobre v drsalni tehniki, sedaj pa so napredovale tudi v klasični tehniki, ker je na sporedu tudi na svetovnem prvenstvu (tudi Vesna Fabjan op. p.). Se je pa proga v Ruki spremenila, tečemo podaljšano moško različico.

Bodo torej do izraza prišle tekačice, ki so tudi na daljših razdaljah v ospredju?

Razlika je okoli 200 metrov. Bomo videli. Norvežanke so se v Gallevareju zelo izkazale kot ekipa. Mene je pozitivno z napredkom presenetila predvsem Američanka Kikkan Randall. Kristalnemu globusu v sprintu iz pretekle sezone lahko doda še kaj več.

Začetek v Gallevareju se vam ni posrečil. Kakšna je bila analiza vašega teka v prvi predaji štafete?

To je mimo. Ne govorim več o tem. Ne gledam več nazaj. Vem, da zmorem veliko bolje. In to je vse.

Torej je bila bolj referenčna tekma FIS v Bruksvallarni pred dvema tednoma, kjer sta vas v drsalnem sprintu premagali le Švedinja Ida Ingemarsdotter in Kanadčanka Chandra Crawford?

Tam sem dobila bolj pomembne podatke. Žal sem v velikem finalu tekla taktično napačno, kar je bilo opozorilo, da moram bolj paziti. Bilo je več napak, ki so jih take tekmice znale izkoristiti v svoj prid. Vse sodijo med najboljše v drsalnem sprintu. To, kar je bilo najbolj pomembno, je bila ugotovitev, da sem močna. Dvignilo mi je samozavest in lažje čakam ta sprint. Slišim pa, da Švedinj zaradi prehlada ne bo.

Na fotografijah smo vas videli trenirati z zaščitno masko proti mrazu.

Najbolj mrzlo je bilo dan po tekmi v Gallevareju, tu v Ruki pa se temperature gibajo okoli minus deset stopinj Celzija. Zaščitno masko uporabljam vedno, ko je le malo bolj mrzlo. Moramo paziti na dihala. Sicer jih uporabljamo le za počasnejše treninge, za hitrejša intervalna pospeševanja, kot je bil zame v sredo, pač ne. Maska otežuje vdih velike količine zraka. Pravijo, da omogoča okoli deset stopinj toplejši zrak.

Upam, da bo hitra smučina, kot je bila te dni na treningu.

Tekme v Ruki štejejo v niz trojčka Ruka kot Mini Tour treh tekem. Boste tekli vse tri dni?

Verjetno ne. Posebej če bo mrzlo. Ne bi želela ničesar tvegati, v ponedeljek gremo že na pot v Kanado, kjer bodo novi sprinti.