Včeraj so se španski mediji razpisali, da bi moral biti Vettel kaznovan z 20 sekundo kaznijo, ker je prehiteval ob rumeni luči, ki to prepoveduje. Če bi ga komisarji po dirki res kaznovali, bi padel na osmo mesto in izgubil naslov svetovnega prvaka, ki bi v tem primeru romal v roke Fernandu Alonsu. Posnetek domnevno spornega prehitevanja je preplavil svet in sprožil številne debate, zato so se morali odzvati tudi na FIA.

V današnjem sporočilu FIA sporoča, da Vettel ni ravnal narobe. Rumena luč je bila prižgana pred tretjim zavojem, zelena, ki ponovno dovoljuje prehitevanje, pa nekaj metrov pred četrtim zavojem. Med njima je prišlo do prehitevanja Vettla. A med semaforjema je bil ob progi tudi sodnik, ki je mahal z zeleno zastavo, po pravilih FIA pa ima on prednost pred semaforjem. Torej, ko je Vettel pripeljal do sodnika z zeleno zastavo, je imel že dovoljenje za prehitevanje in je lahko Vergna prehitel že pred semaforjem z zeleno lučjo.

Iz Ferrarijevega tabora so včeraj sporočili, da o pritožbi še razmišljajo, a po današnjem sporočilu FIA takšna poteza italijanskega moštva ne bi bila preveč smiselna, tako da bo Vettel najverjetneje lahko mirno nadaljeval s proslavljanjem tretjega zaporednega naslova prvaka.