Dirka v Braziliji, ki jo je popestril dež, se je začela po "željah" Alonsa, saj je Vettel kmalu trčil z Brunom Senno in padel na zadnje mesto. Ob tem je poškodoval dirkalnik, ki ga po besedah iz vodstva ekipe niso mogli popraviti. Toda Nemec se je kljub temu ekspresno prebil do šestega mesta, ki mu ob zmagi Alonsa sicer ne bi zadostovalo za ohranitev skupne prednosti.

Na Nemčevo srečo pa ta ni mogel do vrha, čeprav sta v boju za prvo mesto nato trčila Lewis Hamilton in Nico Hülkenberg. Vmes je bil namreč še Button, ki je vodilni položaj z vožnjo brez napake zadržal do cilja precej razburljive dirke. To so "ozaljšale" tako menjave gum za dež in suho podlago, trki in tudi varnostni avto, ki je po nesreči Paula Di Reste tri kroge pred koncem tekmovalce popeljal tudi čez ciljno črto.

Veselje v Red Bullovem taboru se je začelo. "V tem trenutku me lahko zabodete in tega ne bi opazil," je takoj po dirki vzhičeno povedal Vettel, ki se ob nazivu najmlajšega trikratnega zaporednega svetovnega prvaka v zgodovini, po trikrat zapored sta bila doslej prvaka le še Juan Manuel Fangio in Michael Schumacher, lahko pohvali še z nekaterimi rekordnimi dosežki: je najmlajši dirkač na uradnem treningu, najmlajši dobitnik točk, najmlajši vodilni na dirki za VN, najmlajši s "pole positionom", najmlajši zmagovalec dirke in najmlajši dirkač na stopničkah, najmlajši svetovni prvak in najmlajši dvakratni svetovni prvak.

"Vse skupaj je res zelo posebno. Vse do konca sploh nisem vedel, če sem storil dovolj za naslov. Vožnja za varnostnim avtomobilom in počasno prečkanje ciljne črte je bilo zelo mučno. Ne vem, kaj na rečem. Bila je res nora dirka. Težko bi imeli na poti proti naslovu več ovir," je še dejal Vettel.

"Ponosen sem na svojo ekipo. Danes smo resda izgubili prvenstvo, toda tukaj v Braziliji nismo nikoli izgubljali, če nismo imeli smole. Tokrat smo jo imeli. Če bi bili stoodstotni, bi bi bili zagotovo spet ponosni," pa je po dirki povedal Alonso, ki je na koncu v skupni razvrstitvi za Vettlom zaostal tri točke.

V senci boja za naslov se je od formule 1 (dokončno) poslovil Nemec Michael Schumacher, danes sedmi. Kariero je 43-letni veteran prvič končal že pred šestimi leti, pa si nato premislil in se vrnil. A zadnje tri sezone pri Mercedesu so bile le bleda senca njegovih uspehov polnih prvih 15 sezon v elitnem tekmovanju. Zadnja dirka v Braziliji je bila zanj 308. v tem tekmovanju, v katerem je osvojil rekordnih sedem naslovov prvaka.

"Lahko le čestitam Sebastianu. Obdržal je mirne živce po trku na začetku dirke in se vrnil med najboljše. Ko človek pomisli, da ima le nekaj čez sto nastopov na dirkah za VN in že tri naslove, potem mu moraš samo čestitati. Tudi sam sem malce ponosen, saj je vendarle moj kolega in rojak," pa je dejal Schumacher in se ozrl še na svoje slovo od tega športa: "Lepše se ne bi moglo končati. No, rad bi bil višje ali celo na stopničkah, ampak to pač ni bilo mogoče. Velik del življenja sem namenil formuli, zdaj pa je čas za novo poglavje." Schumacher bo odslej več pozornosti namenil drugi strasti, jahanju in vzreji konj. Tudi zato si bo privoščil ranč z 200 hektari zemlje v Teksasu.