Gostovanja pri Levanteju so v zadnjih letih za vse nasprotnike vse prej kot lahka, nenazadnje se je tam lani opekel tudi Real, in tudi včeraj je nekaj časa kazalo, da se morda obeta presenečenje, saj je bil po prvem polčasu izid 0:0.

V nadaljevanju je Barcelona prestavila v višjo prestavo, obramba domačih pa tekmecu ni uspela slediti. V mreži Levantejevega vratarja Gustava Munue so končale kar štiri žoge.

Eden najbolj zaslužnih za novo Barcelonino zmage je bil ponovno Lionel Messi, ki je zadel v 47. in 52. minuti, obakrat pa mu je podal Andres Iniesta, ki je včeraj prav tako odigral vidno vlogo. Španec je v 57. minuti namreč tudi sam dosegel zadetek, nato pa je v 63. minuti vpisal še tretjo asistenco na tekmi, ko je omogočil zadetek Cesca Fabregasa. Levante je imel v 87. minuti priložnost za dosego častnega zadetka, a je svojih “pet minut slave“ dočakal tudi vratar gostov Victor Valdes, ko je ubranil enajstmetrovko Joseju Barkeru.

Barca igrala z 11 igralci iz lastne šole

Na tekmi se je prišlo tudi do dokaj redke situacije v današnjem nogometu. Ko je po poškodbi Danija Alvesa (z igrišč bo zaradi poškodbe mišice odsoten približno tri tedne) v 14. minuti v igro vstopil Martin Montoya, je imela Barcelona na igrišču 11 igralcev iz lastne nogometne šole (Valdes, Puyol, Montoya, Pique, Alba, Busquets, Fabregas, Iniesta, Xavi, Pedro in Messi).

Barcelona in Messi se bližata novim rekordom

Barcelona ima po včerajšnji zmagi po 13 krogih na svojem računu izjemnih 12 zmag in le en remi, kar je izenačitev rekordnega začetka sezone Reala iz leta 1991. Če Katalonci v prihodnjem krogu premagajo še Athletic Bilbao, bo rekord le še v njihovi lasti.

Izjemnemu rekordu je vse bližje tudi Messi, ki je v 13 krogih v primeri zadel že 19-krat in je na dobri poti, da še izboljša lanski dosežek, ko je zadel 50-krat.

Morda še bolj izjemno pa bo, če Messiju uspe do konca koledarskega leta zadeti še trikrat, saj bi na ta način ponovil dosežek Gerda Müllerja, ki je v enem letu zadel 85-krat. Da bo Argentinec postavil nov rekord, skoraj nihče ne dvomi, saj bo Barcelona v letu 2012 odigrala še šest tekem.

Atletico sedaj večji konkurent kot Real

Kot že rečeno, ima Barcelona sedaj pred Realom že 11 točk prednosti in bo v boju za naslov prvaka sedaj verjetno postala bolj pozorna na drugi madridski klub Atletico, ki še naprej niza odlične predstave (včeraj je s 4:0 premagal Sevillo) in na lestvici za Katalonci zaostaja le tri točke. Nadaljevanje sezone bi utegnilo biti za Barco še nekoliko lažje že po naslednjem krogu, ko se bosta na Santiagu Bernabeuu pomerila Real in Atletico.