Med vsemi slovenskimi plavalci je bil vnovič najbolj prepričljiv Ravenčan Dugonjić, branilec srebrne medalje z lanskega prvenstva v Szczecinu na 100 prsno. Brez večjega naprezanja je zabeležil dosežek 58,87, zmagal v svoji skupini ter se kot sedmi prebil v polfinale. "Res sem plaval malo rezervirano. Zjutraj nima smisla plavati na polno, saj imam še dva nastopa. Plaval sem na bolj dolgo, ohranjal moči, a spremljal sem tekmece in plaval le na zmago, ki mi je zagotovila polfinale," je na kratko razložil 'Dugi'. Triglavan Emil Tahirovič je bil 24., solidno pa je nastopil mladinski reprezentant Peter John Stevens, ki je osebni rekord izboljšal za skoraj sedem desetink sekunde, pristal pa je na 31. mestu.

Po pričakovanjih je s prvim nastopom uspešno opravila triglavanka Čarmanova in se z dosežkom 58,80 na 100 hrbtno zanesljivo kot 7. uvrstila v polfinale. Po počasnem začetku se je v drugem delu proge prebila v sam vrh. "Kot veste, nisem sprinterka, zato ne začenjam tako hitro. V drugem delu sem si nato priborila drugo mesto v skupini. Popoldan upam, da bom prišla v finale," je bila po kot vselej prešerna Čarmanova.

Na 100 hrbtno je premiero doživelo ribniško plavanje, saj je Lucija Kous prva plavalka iz tega kluba, ki je nastopila v članski reprezentanci. Ob osebnem rekordu je 17-letna Kousova sebi na premieri priplavala 21. mesto, polfinale pa je zgrešila manj kot dve desetinki sekunde. Triglavanka Pia Pavlič je bila 38.

"Za skoraj osem desetink sem izboljšal najboljši letošnji dosežek. Niso se mi izšli obrati, nisem šel na polno, a mislim, da v finalu lahko plavam 51,0, kar verjetno ne bo zadosti za medaljo. A glede na to, da se na EP nisem posebej pripravljal, je to zelo dobro," je svoje sedmo mesto na 100 delfin videl Ilirijan Mankoč. V tej disciplini je nastopil tudi 18-letni Velenjčan Žiga Cerkovnik in se močno približal osebnemu rekordu ter pristal na 31. mestu. V prvi disciplini dneva na 50 prosto je bil Cerkovnik 33.

Odlično je nastopila tudi Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde, ki je dopoldan z 31,48 na 50 prsno sicer dosegla osebni rekord in se kot deveta uvrstila v polfinale, državni rekord Velenjčanke Tine Meža pa je zgrešila za stotinko sekunde. "Zadovoljna sem s prvim startom, popoldan pa se bom borila za finale in grem na državni rekord. Vidim pa, da gre in da za 100 in 200 prsno ne bo težav. S svojim najboljšim letošnjim dosežkom je ilirijanka Tanja Šmid v tej disciplini zasedla 23. mesto, boljša je bila Šmidova nato na 200 mešano, kjer je končala kot 19.

Ob koncu slovenskega programa je za lepo presenečenje poskrbela 15-letna Velenjčanka Nastja Govejšek, najmlajša slovenska olimpijka v Londonu, ki je z dosežkom 55,00 na 100 prosto osebni rekord izboljšala za 63 stotink ter si priplavala tudi polfinale. "Zelo zadovoljna sem bila že z rezultatom, polfinale pa je še pika na i. Popoldan imam še eno priložnost, kaj rezerve se bo še našlo in želja je izid pod 55 sekundami," je bila bil komentar Govejškove po tekmi.

Nastopili sta še članici bronaste štafete 4 x 200 m prosto z EP v Debrecenu Triglavanka Urša Bežan, ki je zasedla 25. mesto, zelo zadovoljna pa je bila ob 28. mestu in osebnem rekordu tudi 16-letna Ravenčanka Mojca Sagmeister.