»Treba je stopiti naprej, pogledati, kje so drugi in kam želimo mi,« pravi novinar Radia Slovenija in direktor festivala medijske kulture in trendov Naprej/Forward Jernej Verbič. Kljub težkim (gospodarskim in političnim) razmeram za medije in novinarje želi Društvo novinarjev Slovenije opozoriti, da je bilo dovolj obupavanja nad situacijo, da se moramo tudi v Sloveniji približati novim oblikam novinarskega dela in novim medijskim platformam. Prav zato so poleg slovenskih kolegov medse povabili veliko število tujih gostov. S tem želijo poudariti, da v tujini že obstaja dobra praksa, po kateri se je mogoče zgledovati.

Eden izmed takšnih primerov je avstrijski otroški časopis Kleine Kinderzeitung, ki ga izdaja časopisna hiša Kleine Zeitung. Njegova odgovorna urednica Petra Prascsaics bo v Kinu Šiška predstavila časnik, ki že od malih nog vzgaja svoje bralce ter zanje pripravlja številne dogodke in projekte. Poleg slovenskih in avstrijskih bodo v Ljubljano pripotovali še novinarji ter medijski strokovnjaki iz Madžarske, nekdanje Jugoslavije, Nemčije, ZDA, Velike Britanije, Pakistana, z Bližnjega vzhoda in iz drugih držav.

Verbič je nad odzivom tujih predavateljev navdušen. »Med novinarji še vedno obstaja solidarnost. Vsi gostje bodo Slovenijo in naš festival obiskali zastonj, omogočili smo jim le prevoz in nastanitev,« je poudaril. Pravi, da se je med organiziranjem festivala izkazalo, da bi jih zaradi velikega zanimanja lahko pripeljali še veliko več.

Organizatorje je presenetil tudi velik odziv študentov novinarstva. »Trg je zaprt, mladi pa nimajo po zaključenem šolanju nobenega izhoda. Veseli smo, da so se priključili projektu.

Letos drugačni

Festival Naprej/Forward je nadgradnja tradicionalnih novinarskih dni, ki so vrsto let potekali v Ankaranu, se lani preselili v Maribor, letos pa v Ljubljano v Kino Šiška. Ambiciozen projekt je Društvo novinarjev Slovenije pripravilo v sodelovanju s slovenskimi medijskimi hišami, ki si po Verbičevih besedah zaslužijo »več kot glasne pohvale za finančno pomoč«. Festival ohranja določene dogodke, ki so jih vpeljali že novinarski dnevi. Med temi ostaja podelitev novinarskih nagrad za leto 2012, ki bo v Kinu Šiška potekala danes ob 21. uri. Nika Logar, izvršna producentka festivala, je nad letošnjih številom prijav za nagrade presenečena. »Bilo jih je največ do zdaj – kar enainosemdeset. Tokrat nagrade podeljujemo tako posameznikom kot projektom in redakcijam, ki so bili, so in bodo za vzgled.« Kdo je najboljši izmed najboljših, bomo izvedeli zvečer, celoten festival pa bo, kot upajo organizatorji, udeležence in druge popeljal »naprej« vse do sobote. »Naprej je naš moto, ker je bilo dovolj ukvarjanja s samimi sabo, s sedanjostjo in preteklostjo,« pravi Verbič. »Čas je namreč, da se premaknemo v prihodnost.«