Kljub temu interpretacije koledarja, ki napovedujejo konec sveta, burijo duhove. Številni turisti so namreč že rezervirali hotelske sobe v mehiških in gvatemalskih letoviščih blizu arheoloških najdišč majevske civilizacije, da bi prisostvovali apokalipsi.

Gvatemala pričakuje, da bo letos državo obiskalo dva milijona tujih turistov, kar bo za osem odstotkov več kot lani. Ob domnevnem zadnjem dnevu sveta pa bodo na številnih arheoloških najdiščih potekale aktivnosti, ki bodo obeležile slavnostni dogodek.

A apokaliptične napovedi, ki je navdihnila številne pisatelje in filmske ustvarjalce, dejansko sploh ni na kamnitem koledarju, ki so ga Maji izdelali na jugovzhodu današnje Mehike približno leta 669. Po ugotovitvah strokovnjakov so na koledarju navedbe o življenju vladarja iz tistega časa, zadnji datum na koledarju pa je 23. december 2012 in ne 21. Poleg tega naj bi označeval zgolj konec določenega cikla.

"Maji so čas dojemali ciklično, s koncem sveta pa se sploh niso ubadali," je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil mehiški arheolog Jose Romero.

Kamen, znan kot Monument 6, izvira iz arheološkega najdišča El Tortuguero, ki so ga odkrili leta 1915. Prvi je kamen preučeval nemški raziskovalec leta 1978. Od takrat so ga pregledali številni arheologi, ki pa se strinjajo, da se zadnji zapis datumsko nanaša na 23. december 2012.

"Zadnji zapis se nanaša na letošnji 23. december, vendar glavno sporočilo Monumenta 6 ni datum ali prerokba o koncu sveta. Koledar je zgodba o življenju takratnega vladarja Bahlama Ajawa," je dejal Romero.

Zadnji datum predstavlja konec cikla v majevskem koledarju, ki se je pričel leta 3114 pred našim štetjem. Cikel predstavlja 13 časovnih enot, vsaka od teh pa znaša 144.000 dni.

Mehiški zgodovinar Erick Velasquez je ob tem dejal, da 23. december ni konec majevskega koledarja, saj da je ta neskončen, temveč predstavlja začetek novega cikla. Maji pa se načeloma sploh niso ukvarjali s prerokbami, razen o nekaterih dogodkih v bližnji prihodnosti, ki so bili povezani z vsakdanjim življenjem, kot je dež, žetev in suša.

Prepričanje, da koledar napoveduje konec sveta, izhaja iz krčansko-judovskih interpretacij. Velasquez pa je še opozoril, da Monumenta 6 ni dobro jemati preveč resno, saj je samo eden od 5000 kamnov iz majevske civilizacije, ki so bili preučevani.

Zemljo tako čaka še nekaj let "življenja", med drugim tudi v očeh starodavnih Majev, saj je na nekaterih kamnih zapisano tudi leto 7000, še navaja AFP.