Raba preteklika je upravičena, ker vasica od dneva, ko je postalo splošno znano, da so Maji za letošnji 21. december napovedali konec sveta, za pripadnike nekaterih novodobnih sekt (oziroma "hipije" ali "ezoterike", kot so jih poimenovali domačini) predstavlja "vesoljsko garažo". V hribu naj bi bila namreč po njihovem mnenju parkirana vesoljska ladja, ki bo ob apokalipsi odpeljala s seboj izbrane srečneže.

Po prepričanju omenjenih "novodobnežev" naj bi bila 1230 metrov visoka gora zanimive oblike, ki bedi nad vasico Bugarach, eden izmed mnogih "svetih krajev, ki jim bo kataklizma prihranjena". Od lanskega leta se v majhno naselje zato zgrinjajo možice ljudi, ki upajo na vesoljski prevoz ob koncu leta, ko se konča tudi majevski koledar.

Gora je očarala marsikoga

"Zadeva ni smešna," novinarjem znova in znova jezno pojasnjuje župan Jean-Pierre Delord. "Če pride jutri sem 10.000 ljudi, vasica z 200 ljudmi tega enostavno ne bo prenesla. O razmerah sem obvestil regionalne oblasti in zahtevali bomo pomoč vojske, ko se bo začel približevati december." Za govorice o vesoljcih naj bi bil kriv lokalni moški, ki je zatrjeval, da je videl Nezemljane in slišal brnenje njihove ladje v notranjosti "na glavo obrnjene" gore. Slednja se zdi zanimiva tudi geologom, ki menijo, da je gora eksplodirala, pri čemer je v zrak dvignilo njen vrh, ki je nazadnje pristal narobe obrnjen na istem mestu.

Obisk Bugaracha naj bi Stevena Spielberga navdihnil za film Bližnja srečanja tretje vrste, čeprav je v filmu nato uporabil goro Devil's Tower. Vhod za pot proti središču Zemlje naj bi na vrhu gore našel tudi Jules Verne. Nostradamus, ki je nekoč obiskal vasico, pa naj bi sporočil, da so vibracije gore zelo pozitivne. Kot da to še ni dovolj, naj bi s helikopterjem na goro pripeljali mrtvega nekdanjega predsednika Francoisa Mitterranda. Tako nacisti kot Izraelci naj bi na njej opravljali skrivnostne izkope. "Mnogi pridejo in molijo ob vznožju. Nekega moškega sem videl, ko je nag opravljal neke obredne zadeve," ogorčeno pojasnjuje Delord.

Župan bo ponudil sir in vino

Vaščane množice "prepričanih" očitno niso tako zmotile kot župana. Že nekaj mesecev pred koncem sveta so zemljišča ob gori prodali po desetkrat višjih cenah od normalnih. Delorda pa skrbi, da nihče od vaščanov, ki si je mel roke ob prihodu "hipijev", ni pomislil na posledice: "Večje število ljudi mora nekje jesti in spati, v vasi pa ni dovolj prostora." Poudaril je še, da je najbližja policijska postaja oddaljena 50 kilometrov. Skrbi ga tudi, kaj bo, če do apokalipse ne bo prišlo. "Ljudje bodo tako razočarani, da bodo pomislili na skupinski samomor," svari.

Na vprašanje, kaj bo storil 21. decembra, Delord pojasnjuje, da bo organiziral zabavo in mize dobro založil s sirom in vinom. "Prepričan sem, da bomo s sirom ustrezno pozdravili dejstvo, da smo še vedno živi," je sklenil po francosko.