Kadilci naj bi po njegovem predlogu plačali obvezno licenco. Tako bi pridobili pametno kartico, ki bi jo morali predložiti ob nakupu cigaret. Chapman je dejal, da bi tako od nakupa cigaret in kajenja odvrnili mlade.

Ativisti, ki se borijo proti kajenju, pravijo, da prodaja tobaka trenutno kljub nevarnostim ni pod zadostnim nadzorom. „Zaradi dolgotrajne uporabe tobaka umre približno polovica kadilcev. V tem stoletju naj bi zaradi posledic kajenja umrla vsaj milijarda ljudi,“ so povedali in dodali, da nobena druga človeška razvada ne povzroči toliko smrti.

Omejitev števila cigaret

Poleg same ideje o licenci, ki bi jo uporabniki podaljševali enkrat na leto, je sporno tudi, da bi lahko vlada omejila število cigaret, ki jih lahko uporabnik kupi. Poleg tega bi morali kadilci opraviti tudi poseben preizkus znanja o tveganjih pri kajenju. Podatki z zbranih kartic bi pripomogli k boljši strategiji za preprečevanje kajenja. Profesor Chapman je dejal: »Nasprotniki bodo dejali, da se bo kmalu po tem zahtevalo tudi dovoljenja za pitje alkohola in uživanje nezdrave hrane. Ta argument temelji na slabem razumevanju javnosti o razsežnosti nevarnosti kajenja v primerjavi z drugimi tveganji za zdravje.«

Profesor Jeff Collin z univerze v Edinburgu je dejal, da ideja o licencah ni izvedljiva. »Zaradi avtoritarnih konotacij bi bilo srečanje s široko opozicijo neizogibno.« Dovoljenje za kajenje bi še stigmatiziralo in odtujilo kadilce.