Organizatorji so letos postavili pod žaromete slovenskega filozofa svetovnega slovesa Slavoja Žižka, enega najbolj ustvarjalnih avtorjev, ki po izkustvu rednih bralcev piše hitreje, kot ga ti lahko berejo. Do sobote so na ogled – in tudi na prodaj – njegova aktualna dela in izbor nekoliko starejših knjig v angleščini in slovenščini. Teh ne manjka, saj je Žižek do zdaj izdal več kot 100 knjig v kar 20 jezikih.

Dežela v gosteh je letos Francija, saj želijo organizatorji v poplavi knjig v angleškem jeziku bralcem približati francosko kulturo in jezik. Pri izboru sodeluje Francoski inštitut Charles Nodier, ki bo pojutrišnjem v Ljubljani gostil francoskega avtorja, učitelja filozofije Thierryja Hesseja. Njegova dela za zdaj niso prevedena v slovenščino. Hesse bo predstavil svoj zadnji roman L'inconscience, beseda pa bo tekla tudi o sodobni francoski literarni produkciji. Ob Hesseju bo gost večera dober poznavalec francoske literature Aleš Berger, pogovor pa bo povezovala publicistka, prevajalka in Dnevnikova novinarka Tanja Lesničar - Pučko.

Sejem zadnja leta pritegne približno 10.000 obiskovalcev, prav toliko jih iz knjigarne tudi odide s knjigo pod roko. Kar ni nič presenetljivega niti v dobi spletnih nakupov, če vemo, da sejemsko ponudbo oblikujejo izkušeni knjigarji, ki dobro poznajo potrebe in zanimanja bralcev – in kupcev.ut