Na RTV se je odvila redna seja programskega sveta, na kateri so med drugim obravnavali tudi programski poslovni načrt za leto 2013.

Honorarni sodelavci so poudarili, da „je ponižanje RTV ponižanje javnosti,“ je novinar Radia Slovenije Jernej Verbič zapisal na twitterju.

Kot nam je pojasnil Edi Mavsar, predsedujoči Sekcije pogodbenih novinarjev RTV Slovenija, so sklicali vse honorarne sodelavce na programski svet, kjer bi se osebno seznanili s stanjem in perspektivo zaposlovanja, na drugi strani pa perspektivo prekinitve delovnih pogodb.

Na vodstvo RTV je bila naslovljena tudi peticija s štirimi ključnimi zahtevami. Kot pojasnjuje Mavsar, na njihovo veliko presenečenje programski svet soglaša z njimi, sledijo na daljna pogajanja.

Nižanje RTV naročnine predstavlja dodatno grožnjo za honorarne sodelavce, sicer pa Mavsar poudarja, da so vrata za dialog, še posebej pod vodstvom direktorja Marka Filija, čedalje bolj odprta.

„Uzakonjeni status javnega radia in televizije je izpostavljen visokim političnim tveganjem in posegom v njeno institucionalno, poslovno in uredniško neodvisnost,“ je v nedavnem sporočilu za javnost zapisal Sindikat novinarjev. Vlada je namreč po njihovem mnenju že aprila s sklepom o prepovedi sklepanja avtorskih pogodb za proračunske porabnike neupravičeno posegla v delovanje javne radio televizije, zdaj namerava pod pretvezo varčevanja še znižati naročnino za 10 odstotkov.

S tem ko javnost prihrani dober evro, je javna RTV oškodovana tako vsebinsko kot kadrovsko, poudarja Sindikat novinarjev Slovenije. „Izhodišča programsko produkcijskih načrtov za leto 2013 jasno kažejo, da bo opuščanje in spreminjanje pogodbenih razmerij prevladujoča usmeritev ob uveljavitvi zmanjšanega RTV prispevka za naslednje leto.“ Zapisali so še, da ne želijo sodelovati v „državnem obračunavanju z javno RTV in postati drobiž v kalkulacijah nesmiselnega linearnega stroškovnega lomastenja po njeni programski ponudbi.“