V veleslalomu so v alpski smučarski sezoni 2012/13 karte razkrite. Jutri in pojutrišnjem bodo še slalomske. Najboljši smučarji sveta se bodo pomerili v Leviju na Finskem. Nastopilo jih bo 157 iz 23 držav, med njimi pa ne bo prve dame. Lindsey Vonn je namreč odpovedala slalomski nastop z obrazložitvijo, da se v Severni Ameriki osredotoča na trening hitrih disciplin. Z odpovedjo je od Američanke mogoče razbrati dve sporočili: prvo je, da ji je Tina Maze z izjemno pripravljenostjo na prvi tekmi vlila dodaten strah v kosti, drugo pa je, da bo tekmice v Kanadi pričakala v »polni bojni opremi«.

Tina Maze se bo jutri predstavila v disciplini, v kateri bo branila tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala in v kateri je v minuli sezoni zbrala največ točk (413 od skupno 1402). Prepričljivo najboljša slalomistka sezone je bila Avstrijka Marlies Schild (zbrala je 760 točk), ki si je z uspehi tudi priborila naslov najboljše avstrijske športnice tega leta.

»Za pot na Finsko smo se odločili nekoliko prej kot v preteklih letih. Ko smo v nedeljo prispeli, Tina še ni smučala, saj smo bili pozni. Proga je polita z vodo, tako da je bil trening dokaj podoben tekmi. Vreme je tu zelo spremenljivo, saj se razmere zelo hitro menjavajo,« je iz Levija sporočil Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze, in dodal: »Tina pred to sezono ni trenirala toliko slaloma kot denimo specialistke za to disciplino. A v tem ne vidim težave, saj je Tina kombinirala trening s hitrimi disciplinami. Navsezadnje je občutek pri hitrosti pomemben tudi pri slalomu. Malce smo se ušteli pri opremi, saj smo preizkusili nov čevelj, a smo se vrnili na starega. Tina je bila po Söldnu nekoliko utrujena, a se stvari postavljajo na svoje in stopnjuje tudi slalomsko pripravljenost.«

»Zaradi testiranja smučarskih čevljev sem izgubila en dan treninga. Toda za takšen korak sem se morala odločiti, saj v primeru, da bo na tekmi minus dvajset stopinj Celzija, moram biti na takšne razmere pripravljena. Občutkov nimam vrhunskih. Sem pa optimistična in se dobro počutim s starimi čevlji. Sicer sprememb smuči v slalomski opremi ni. V Ushuaii sem sicer testirala nekoliko daljše smuči, ki pa se niso izkazale za boljšo izbiro, tako da ostajam na starih dolžinah,« sporoča Tina Maze. »Na Finskem je sicer zelo dobra podlaga, tako da sem opravila kvaliteten trening. Trenerji so odlično pripravili teren. V zadnjih letih sem v slalomu presenečala. Prizadevala si bom, da bo tako tudi naprej. Konkurenca bo večja, kot je bila v Söldnu. Treba se bo boriti in bomo videli, kam bo vse skupaj pripeljalo. Slalom primerjam z boksom in rokenrolom, navsezadnje se je treba tudi zabavati pri stvareh, ki jih počnem.«

Razmere nad polarnim krogom, kjer leži Levi, so bile v preteklih dneh zimske. »Tu je že prava zima. V mestu je zapadlo 30 cm snega, temperatura je okrog minus pet stopinj Celzija. Vremenska napoved ni najboljša, saj napovedujejo otoplitev in oblačno vreme. Menim, da na žensko tekmo vse skupaj ne bo vplivalo, na moško pa lahko,« je iz Levija sporočil trener slovenske ženske reprezentance Denis Šteharnik, ki na Finskem skrbi za preostali dve slovenski alpski smučarki – Marušo Ferk in Ulo Hafner.