Pomen skupščine je nakazalo že število kandidatov, saj se je skupščine udeležilo kar 54 od skupno 70 članov z glasovalno pravico. Praktično brez pripomb je skupščina sprejela vsa pripravljena poročila in pred glasovanjem za novega predsednika za naslednje štiriletno obdobje sta oba kandidata predstavila svoja programa.

Zelo podobna programa sta se razlikovala predvsem v strokovnem delu, kjer se je večina kandidatov odločila za zdajšnjo kontinuiteto širše izbrane vrste in s tem večje število plavalcev, ki bodo dobili priložnost, pa čeprav posamezniki pričakovanj niso upravičili, a je zadnje štiriletno obdobje vendarle dalo priložnost številnim mladim iz česar so rezultirale medalje Tanje Šmid, ženske štafete maja na EP v Debrecenu in uvrstitev te štafete na olimpijske igre, vzpon Roberta Žbogarja in drugih plavalcev.

Zdajšnji predsednik Kos se je pred volitvami, zvezo je po predčasnem odstopu Darjana Petriča vodil zadnji dve leti, zahvalil vsem akterjem na zvezi za dobro delo, obenem pa je ppfoudaril zdravo stanje duha, saj v zvezi ni večjih trenj in sporov, seveda pa so različna mnenja.

Med dosežki zveze je ob tekmovalnih uspehih vseh generacij izpostavil predvsem sodelovanje z novim opremljevalcem Speedom in z Bolnišnico Golnik. Največja pomanjkljivost je bila v zadnjem obdobju pridobivanje sponzorskih sredstev, čemur so delno botrovali teži gospodarski časi, del krivde pa Kos vidi tudi na zvezi.

Za prihodnje štiriletno obdobje je zato že napovedal nekatere spremembe. Med glavnimi bo več sponzorskih sredstev, pa tudi spremembe v obveznostih plavalcev do domačih tekmovanj. Bolj operativen izvršni odbor zveze vidi v njegovem zmanjšanju, a ob tem izpostavlja nastanek nove delovne skupine, ki naj bi se ukvarjala s klubskimi in drugimi vprašanji, pomembno bo tudi boljše izobraževanje in sodelovanje s Fakulteto za šport.