"Vse je res odvisno od Plavalne zveze Slovenije. Na način kot doslej, ko vsako leto porabim 10.000 evrov lastnega denarja, da prebrodim sezono, ne gre. Država da za moj uspeh zvezi trikrat več, kot jaz dobim," brez dlake na jeziku pravi Mankoč in dodaja, da na ta način ne namerava vztrajati, čeprav ima volje še dovolj.

Plavalec zato veliko pričakuje od volitev na skupščini Plavalne zveze Slovenije, ki 7. novembra na Koroškem potrdila zdajšnjega predsednika Mirana Kosa, ali pa izbrala novega. Edini tekmec Kosu je dolgoletni plavalni delavec Boro Štrumbelj s Fakultete za šport. "Veliko bo odvisno od vodstva in od odločitve, ali me rabijo. Voljo imam, a na lastne stroške ne več."

Sredi novembra bo prvi vrh sezone v 25-metrskih bazenih evropsko prvenstvo v francoskem Chartresu. Tam 34-letni ilirijan pričakuje boj za medaljo na 100 delfin, o nastopu na 100 mešano pa se še ni odločil. "Na 100 mešano verjetno res ne bom plaval. Na 100 delfin pa sem vedno v borbi za medalje. Razlike so majhne. Na olimpijskih igrah sem bil od srebra oddaljen sekundo, če bi bil še tri desetinke počasnejši, bi bil 30. Veliko nas je, ki smo skupaj. A EP ni najpomembnejša tekma sezone in tudi sam ne bom v optimalni formi. Prav tako pa se ne ve, kakšna bo udeležba in pripravljenost tekmecev."

Na pravo formo računa v Carigradu

Pravo formo Mankoč načrtuje na SP decembra v Carigradu, kjer je prvi zastavljen cilj finale na 100 delfin in 100 mešano, a želje so še višje, selektorju Roniju Pikcu pa je na voljo tudi za štafetne nastope.

Letošnje priprave so bile po igrah v Londonu posebej naporne: "Hodim zelo po robu. Nimam več 20 let in regeneracija je precej počasnejša. Če bi si po Londonu vzel premor, bi preveč izgubil in sezono sem kar nekako podaljšal. Imel sem res le kratko pavzo. Zdaj se še lovim, a upam, da bodo izidi na SP v Carigradu pravi."

Delno bo odgovor o pripravljenosti Mankoč dobil že ta konec tedna na močnem mednarodnem mitingu v Zagrebu, kjer bo nastopila celotna slovenska reprezentanca.