Že enajsti Microsoftov Imagine Cup bo še raznovrstnejši, napovedujejo organizatorji, saj prinaša tri nove tekmovalne kategorije - svetovno državljanstvo, igre in inovacije - in več kot dvakrat bogatejši denarni sklad za najboljše mlade inovatorje. V zadnjem desetletju je na različnih regionalnih, lokalnih in spletnih izborih Imagine Cupa sodelovalo več kot 1,65 milijona študentov, ki so razvili aplikacije in igre za nekatere najtežje svetovne izzive, vedno znova pa so se odlično izkazali tudi slovenski predstavniki.

Od prvega tekmovanja v letu 2003 je na Imagine Cupu doslej skupaj sodelovalo več kot 1,65 milijona študentov. Lani jih je sodelovalo 400.000, tako da je 7. mesto za slovensko ekipo Osmosis velik uspeh, ocenjujejo slovenski organizatorji tekmovanja. »A želimo biti še boljši, zato tokrat uvajamo več pomembnih novosti, s katerimi želimo k sodelovanju pritegniti še širši krog mladih inovatorjev. Na Imagine Cupu 2013 se bodo ti lahko pomerili v treh novih tekmovalnih kategorijah, najboljše na svetu pa čaka nagradni sklad, ki je kar dvakrat večji od lanskega. Verjamemo, da bodo resni izzivalci za najvišje lovorike tudi slovenski študentje, ki so v preteklih letih vedno znova dokazali, da sodi domače znanje v sam svetovni vrh,« je ob uvodu v tekmovanje povedala Biljana Weber, generalna direktorica slovenskega Microsofta.

Da so tovrstna tekmovanja pomembna odskočna deska za nova podjetja, ki bodo v prihodnosti prinašala pomembno dodano vrednost slovenskemu gospodarstvu, se strinjajo tudi dekani fakultet, od koder prihajajo sodelujoči študenti, in študenti sami. »Vidne uvrstitve študentov Univerze v Ljubljani na tekmovanju ImagineCup in podobnih tekmovanjih so zelo pomembne, saj jasno kažejo, da naši študenti po znanju in sposobnostih sodijo v sam svetovni vrh, s čimer dokazujejo kakovost naše univerze. Hkrati pa se moramo zavedati, da so uspehi delo ekip, ki v priprave vložijo veliko znanja, časa in truda. Ena od prioritet univerze je spodbujanje najuspešnejših, vendar z napovedanim znižanjem sredstev v visoko šolstvo in znanost tega v prihodnosti morda ne bomo mogli v celoti udejanjit,« je na včerajšnjem uvodnem dogodku »Prihodnost je v vaši dlani!« opozoril prof. dr. Nikolaj Zimic, dekan Fakultete za računalništvo in informatiko.

Erol Merdanović, vodja ekipe Osmosis, ki je Slovenijo zastopala v lanskem finalu v avstralski prestolnici Sydney, pa je znova poudaril, da je bila celotna izkušnja zanje zelo pozitivna in hkrati neprecenljiva, saj so v tem času spoznali vrsto pomembnih ljudi, ki so pripomogli k temu, da so tik pred lansiranjem platforme, na kateri bodo promovirali dobrodelnost in posameznikom ter organizacijam omogočili sodobno in bolj transparentno zbiranje sredstev za različne dobrodelne projekte. »Če ne bi sodelovali na tekmovanju, najbrž še ne bi bili tako daleč, tako da ne obžalujemo vseh ur, ki smo jih vložili v projekt,« je povedal Merdanović, ki vsem letošnjim tekmovalcem svetuje, naj se znebijo predvsem strahu pred neznanim.

Letošnji zmagovalci slovenskega dela tekmovanja se bodo julija pomerili na svetovnem finalu v ruski prestolnici St. Petersburg. Svoje ideje lahko študenti prijavijo do 3. februarja na spletnem mestu www.imaginecup.si, komisija pa bo 15. februarja razglasila tri najboljše ekipe v vsaki kategoriji, ki se bodo v aprilu pomerile na slovenskem finalnem tekmovanju. Dodatna možnost za sodelovanje za študente je tudi v razvoju aplikacij za Windows8, Windows Azure in Windows Phone. Te prijave so odprte do 15. januarja 2013.