To je za nas izziv," je včeraj dejal direktor Energetike Ljubljana Hrvoje Drašković, ki ob napovedi pocenitev zatrjuje, da se konkurence veselijo. Za zdaj so sicer še vedno dražji. "Če bi šel h konkurenci, česar ne smem, bi privarčeval štiristo evrov. Tukaj jih bom privarčeval samo dvesto, kasneje pa, upam, še vsaj 150," je še rekel Drašković. Z novim letom si namreč želijo cene znižati še za dodatnih deset odstotkov, kar pa je odvisno od pogajanj z dobaviteljem Geoplinom.

Cene zemeljskega plina so v Sloveniji med najvišjimi v Evropski uniji, od povprečja odstopajo za približno dvajset odstotkov. "Takšne cene so gotovo previsoke," pravi dr. Matej Švigelj z ekonomske fakultete. Vzrok za to vidi predvsem v pomanjkanju konkurence na strani dobaviteljev in pritiska na strani odjemalcev. "Dobaviteljem očitno ni uspelo izpogajati bolj ugodnih dolgoročnih pogodb z Geoplinom, resnejših alternativ pa v preteklosti tudi ni bilo, zato so zgolj podaljševali obstoječe pogodbe. Po drugi strani tudi odjemalci niso vršili pritiska. Leta 2010 je bilo denimo zamenjav distributerja zgolj 150, medtem ko jih je bilo na področju električne energije okoli deset tisoč," pravi Švigelj, ki je v zadnjem času tudi sam prešel na bolj ugodnega ponudnika plina. "Do zdaj smo bili potrošniki navajeni, da če pač živiš v Ljubljani, si odjemnik Energetike Ljubljana. Res je, da razlike v cenah med vsemi 20 ponudniki v Sloveniji do zdaj niso bile prav velike, a se je s prihodom novega igralca to spremenilo, saj je absolutni prihranek lahko tudi več sto evrov."

Pocenitev je dobra novica tudi za gospodarstvo. "Podjetje, ki v Sloveniji plačuje dvajset odstotkov več za plin kot podobno podjetje nekje drugje v Evropi, slednjemu seveda ne more biti konkurenčno," še pravi Švigelj. Za zdaj se je za znižanje cen odločila samo Energetika Ljubljana, a naj bi se o tem pogajali tudi v Energetiki Celje in Plinarni Maribor. "Zanimivo bo videti, kako se bodo ponudniki prilagajali novim razmeram, se bodo pa gotovo morali, če bodo želeli ostati konkurenčni," dodaja Švigelj. Glede na to, da se veliko dolgoročnih pogodb med Geoplinom in njegovimi kupci izteče 1. oktobra letos, bodo nove pocenitve očitno znane že kmalu.