Ampak ljudje potrebujemo tudi čas zase. Da preberemo dobro knjigo, zapišemo svoje misli ali pa le razmišljamo o svoji prihodnosti. Hitro lahko pozabimo na osebni napredek. Pa če se odmaknemo od osebnega. Kaj pa napredek podjetja? Kako pobegniti konkurenci? Kako pridobiti več strank? Katere načine uporabljajo v sosednjih industrijah? Odgovorov ni v inboxu. Z branjem knjig ali uporabnih člankov si lahko razširimo obzorja in na ta način najdemo ali pa sami zasnujemo zanimive odgovore.

Preko Amazona sem si ravno kupil knjigo in si jo naložil na Kindle. Že nekaj časa si jo želim prebrati, pa še ni bilo časa.

Zapis v dnevnik 361. Sreda, 7. november 2012, ob 15:55

Spomnil sem zanimivega citata Billa Gatesa: »Poskušam izbrati lenega človeka za težak problem. Len človek najde enostaven način kako ga rešiti.« Tudi Luka Birsa iz podjetja Visionect, ki je bil pred enim tednom na obisku v TSstartup, je imel na enem izmed slajdov napisano »be lazy«. Razvijalci z velikim veseljem razvijemo vse mogoče sisteme in ponavadi ne traja dolgo, ko ti sistemi postanejo zelo zakomplicirani. Kmalu se še sami več ne znajdemo. Len razvijalec pa bo naredil samo toliko, da bo problem rešen. Sistem bo enostaven in cenovno ugoden. Voila!

Lenoba stoji tudi za najnovejšim izrazom MVP (Minimum Viable Product). MVP pomeni minimalen produkt, ki bo strankam še vedno reševal nek problem in bodo za to pripravljene plačati. Zakaj bi že na začetku razvili celoten produkt, ko pa niti ne vemo ali bodo stranke plačale zanj? Če si len, potem razviješ minimalen set funkcionalnosti, odideš takoj iz pisarne do potencialnih strank in poizveš, če nekaj takega sploh potrebujejo. V primeru, da tvoj produkt res potrebujejo, ti bodo z veseljem povedale, za katere funkcionalnosti so pripravljene plačati še več. Ali pa bodo rekle, da tega ne potrebujejo in so ti tako prihranile dneve razvijanja napačnega produkta.

Vedno sem poslušal, kako je lenoba »grdagrda«. In je »grdagrda«, če cel dan posedamo pred televizijo ali nabijamo igre na računalniku (jaz v gimnaziji). Lahko pa je lenoba tudi vzvod za hitrejše razvijanje boljših produktov.

Zapis v dnevnik 362. Sreda, 7. november 2012, ob 16:30

Lenoba me je minila. Grem na kolo, da ujamem še kaj dragocenih žarkov. Van Morrison – Astral Weeks