Malce navdiha za podobo, kakršno ima od danes, je Dnevnik v pozni jeseni svoje tiskane izdaje poiskal v lastni zgodovini, še precej bolj pa se s tem videzom pripravlja na čas, ko ga v papirni, tiskani izdaji ne bo več. Namesto zelene je od danes »osnovna« barva Dnevnika drugič v njegovi zgodovini rdeča, barva, ki jo ob modri in seveda črni za glavo oziroma logotip uporablja večina časopisov po svetu. Zamenjavo barve smo z rdečo piko v dosedanjem logotipu nakazali pred petimi leti, izbira rdeče barve pa temelji na spoznanju, da je zelena barva ena najtežjih za tiskarje, rdeča pa ena najlažjih in je hkrati tudi barva, ki deluje najtopleje. Nad novo glavo časopisa odslej vsebino prvega snopiča napovedujemo tematsko, pod njo pa napovedujemo posamične članke iz drugega snopiča Dnevnika.

Nove črke

Zaradi novih tiskarskih tehnologij so črke v zadnjih letih posodobili ne le slovenski, ampak tudi kar nekaj svetovno znanih časopisov. Nove črke, ki jih je izdelal naš likovni urednik Samo Ačko, so zaradi tisku prilagojene oblike lažje berljive (bolj razločne) kot prejšnje, hkrati pa bolj ekonomične. Kljub postavitvi z več beline gre na stran enaka količina teksta oziroma novinarskih vsebin, posamezni teksti pa niso nič daljši ali krajši kot doslej, saj smo vsebinsko prenovo časopisa naredili že junija.

Nove črke so tudi v naslovih. So lažje od prejšnjih, a skupaj z belino prostora ustvarijo enako poudarjen učinek kot dosedanji »mastni« naslovi. Sestavni del naslova so po novem kategorije in oznake nad njim ter uvod na začetku teksta, kar vse bralcu omogoča hitro seznanitev z bistvom članka.

Kioski se barvajo črno, modro in rdeče

Beline

Funkcijo navpičnih in vodoravnih linij so prevzele beline, ki hkrati naredijo časopis preglednejši, bolj urejen in prečiščen. Ob tem veliko bolj kot do zdaj stopajo v ospredje elementi, ki spremljajo sam tekst časnika in olajšujejo bralcu navigacijo po časniku. Tudi zaradi belin ne gre na stran časopisa nič manj teksta, saj smo pri nespremenjenem formatu povečali potiskani obseg. Podoba drugega snopiča z magazinskimi, kulturnimi in športnimi vsebinami je precej bolj razgibana od podobe prvega, prilagojena je vsebini in je blizu revijalnemu prelomu.

Od manjših vsebinskih dopolnitev tukaj omenjamo le vremensko napoved, ki po novem vsebuje več informacij, med drugim tudi tridnevno napoved za posamične slovenske kraje, poleg tega so prikazana vremenska območja in gibanje front nad Evropo, napoved pa vsebuje tudi podatke o vzhodu in zahodu Sonca in Lune.

Spoštovane bralke, cenjeni bralci, Dnevnik je od danes na papirju videti drugačen, vendar ostaja, kar je: temeljit, aktualen, ekskluziven, preiskovalen, verodostojen, kritičen in izborno napisan. Časopis, kakršnega je treba brati, če vam ni vseeno: če hočete vedeti, povedati, razumeti, misliti, razpravljati, odločati in ukrepati.